Hogyan kezelhető a szemszárazság?

2018. november 30. - Optimuminfo

nathan-burrows-463772-unsplash.jpgAz előző bejegyzésben áttekintettük, mi okozhatja a felnőtt lakosság közel 30 százalékát érintő száraz szem, vagy szemszárazság betegséget. Láttuk azt is, kiket érinthet leginkább, illetve mely korosztályoknál a leggyakoribb a kór kialakulása és a lehetséges tüneteket is tárgyaltuk.

Most azt vizsgáljuk meg, mit lehet tenni a betegség kialakulásának megelőzése érdekében és milyen kezelések állnak rendelkezésére azoknak, akiknél már kialakult.

Megelőzés

Fontos tudni, hogy a szemnek nem kell feltétlenül betegnek lennie ahhoz, hogy jelentkezzenek a száraz szem tünetei. Elég hozzá például, ha sokat ülünk számítógép monitor előtt. Éppen ezért

egyszerű módszerekkel is segíthetjük a betegség megelőzését.

Ha például az étrendünk kialakításánál odafigyelünk arra, hogy rendszeresen fogyasszunk A-vitaminban gazdag ételeket, máris sokat segítünk. Az említett irodai munkavégzéskor célszerű bizonyos időközönként néhány perces pihenőt is tartani. Ilyenkor pislogjunk a szokásosnál többet, hiszen a monitort bámulva gyakran előfordul, hogy sokáig egyáltalán nem pislogunk, vagy tartsuk csukva a szemünket hosszabb ideig! Főleg a nyári időszakban érvényes, hogy a hőségben használt klímaberendezések nemcsak hűtik, hanem szárítják is a levegőt, ez is elősegítheti a szem kiszáradását, ezért, ha nem feltétlenül szükséges, kerüljük a légkondicionáló használatát! Poros, vagy dohányfüstös helyiségben szintén könnyebben szárad ki a szem.

Tovább

Vörös szemek?

abpx4137-edit.jpg

Mindenkivel előfordult már, hogy ilyen, vagy olyan okból - például a túl sok munka, vagy a túl sok bulizás következtében fellépő kialvatlanság miatt - bevörösödött a szeme. Bár ennek oka lehet komoly is, a legtöbb esetben nem valami betegségre kell gyanakodnunk, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a problémával, hogy megtaláljuk a leghatásosabb kezelési módot.

Tovább

A száraz szem kezelése házilag

Az előzőekben láttuk, hogy mik a száraz szem szindróma leggyakoribb tünetei, hogyan lehet megelőzni a betegséget és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Bár meggyőződésem, hogy minden, a szemet érintő betegség, vagy panasz esetén akkor járunk legjobban, ha azonnal meglátogatunk egy szemorvost, a szemszárazság éppen egy olyan jelenség, amit mi magunk is enyhíthetünk, sőt akár meg is szüntethetünk házilag.

Tovább

Szemhéjplasztika – ezért több, mint esztétikai beavatkozás

A szemhéjplasztikára sokan úgy gondolnak, mint egy, az idősebb korosztály, közülük is főleg a hölgyek körében népszerű szépészeti beavatkozásra. Ez részben így is van, kár lenne tagadni, hogy ezeknek a műtéteknek a fő okuk az, hogy az illető elégedetlen azzal, amit a tükörben lát. De igazságtalan lenne csupán az esztétikai okokra korlátozni a szemhéjplasztika szükségességét, ugyanis a látás épségének megőrzésében is fontos szerepe lehet.

Miért jóval több a szemhéjplasztika, mint esztétikai beavatkozás? Bemutatjuk.

Tovább

A száraz szem szindróma leggyakoribb tünetei

avi-richards-432069-unsplash.jpg

Egy korábbi blogbejegyzésben röviden már szóltunk a száraz szem szindrómáról, vagy más néven szemszárazságról. A betegség meglehetősen gyakori, egyes kutatások szerint a felnőtt lakosság csaknem egyharmadát érinti valamilyen formában, ez szinte a leggyakoribb panasz, amivel szemorvoshoz fordulnak az emberek.

Tovább