A száraz szem szindróma leggyakoribb tünetei

2018. szeptember 20. - Optimuminfo

avi-richards-432069-unsplash.jpg

Egy korábbi blogbejegyzésben röviden már szóltunk a száraz szem szindrómáról, vagy más néven szemszárazságról. A betegség meglehetősen gyakori, egyes kutatások szerint a felnőtt lakosság csaknem egyharmadát érinti valamilyen formában, ez szinte a leggyakoribb panasz, amivel szemorvoshoz fordulnak az emberek.

Ha rendszeresen égő érzést tapasztalunk a szemben, vagy gyakran pirosodik, esetleg idegen test jelenlétét érezzük, vagy túlságosan gyakran könnyezünk, akkor jó eséllyel száraz szem betegségben szenvedünk. A probléma erősen kihat a mindennapjainkra, akadályozhatja a normális munkavégzést és általánosan ronthatja az életminőséget.

A jó látásminőséghez és a szem kényelméhez nélkülözhetetlen az állandó könnyfilm megléte, de ezt az állandóságot sok esetben nehéz biztosítani.

Milyen okok vezethetnek a száraz szem kialakulásához?

A betegség kialakulásának két fő oka van, az egyik, amikor a gyors párolgás miatt felszakad a könnyfilmréteg, a másik pedig, amikor könnytermelési zavarok lépnek fel.

Az első kategória három alcsoportra osztható. Fokozott párolgás és ennek nyomán a könnyfilmréteg szakadása léphet fel például kontaktlencse használatakor, vagy ha sok időt töltünk klimatizált, ennél fogva száraz levegőjű térben. Szintén oka lehet a betegség kialakulásának, ha huzatnak, pornak, vagy dohányfüstnek van kitéve a szem, mint ahogy az erős szél, napsütés, vagy télen a száraz hideg. Ezek mind-mind gyorsítják a szemet nedvesen tartó könnyréteg párolgását.

A mai modern világban szinte már alig van olyan munkakör, ahol ne töltenénk hosszabb-rövidebb időt monitor, vagy bármilyen elektronikus kijelző előtt. Az ilyen jellegű munkavégzés is növelheti a száraz szem betegség kialakulásának esélyeit, ugyanis a monitorok előtt rendszerint ritkábban pislog az ember.

A betegség továbbá kialakulhat bizonyos szemfelszíni betegségek esetén is. Ilyenkor leginkább a kezelések során szedett gyógyszerek okozhatnak ilyen tüneteket.

A másik fő kategória, a könnytermelés elégtelen működése, amikor nem kellő mennyiségben, vagy nem kellő minőségben termelődik a könnyréteg. Ezt okozhatják - a nők esetében elsősorban - a változó korban tapasztalható hormonális változások, egyes bőrproblémákkal együtt járó szemhéjgyulladások, vagy ritkább esetben a könnytermelő mirigyek problémái.

Hogyan lehet megelőzni?

Ahhoz, hogy a szem kiszáradjon nem is kell feltétlenül betegnek lennie, a modern életvitel elemei mellett ugyanis az egészséges szem is könnyebben kiszárad. Ennek elkerülése érdekében mi magunk is tehetünk, ráadásul nem is keveset.

Aki irodai munkát végez és számítógéppel dolgozik, hasznos, ha rendszeres időközönként beiktat néhány percnyi szünetet, amikor pihenteti a szemét. Ekkor érdemes a szokásosnál többet pislogni, hiszen ahogy a fentiekben láttuk a monitorok előtti munkavégzéskor automatikusan kevesebbet pislogunk.

A nagy nyári forróságban nehéz betartani, de amikor csak lehet, kapcsoljuk ki az irodában a klímaberendezést, hiszen ez nemcsak hűti, hanem szárítja is a levegőt. Lehetőleg ne tartózkodjunk poros helyiségben, vagy dohányfüstben sem, így is segíthetünk megőrizni a szem nedvességét és szedjünk A-vitamint!

Mit lehet tenni?

Ha a szem szárazságának a fokozott könnyvesztés az oka, ebben az esetben nem kell feltétlenül fizikai beavatkozáshoz fordulnunk. Ilyenkor elég lehet a megfelelő műkönny, vagy szemészeti zselé használata is. A műkönny kiválasztására érdemes időt szánni, mert a kereskedelmi forgalomban sok ilyen termék kapható és csak a saját tapasztalat alapján tudjuk eldönteni, melyik használ igazán. Más-más termék javasolt érzékeny szemre, allergiás tünetek mellé, vagy kontaktlencse használatához. Minden esetben kérjünk tanácsot egy szemorvostól.

Előfordulhat, hogy a száraz szem tünetei különféle alapbetegségek miatt alakulnak ki, ekkor célszerű ezeket felderíteni és kezelni először.

Ha különféle környezeti okai vannak a szem kiszáradásának, akkor életmódváltással, vagy a munkakörnyezet megváltoztatásával tehetünk leginkább a betegség kialakulása ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr514211719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.