Mi, micsoda a szemészeti szakzsargonban?

2018. szeptember 09. - Optimuminfo

eliabe-costa-702725-unsplash.jpgEgy lézeres szemműtét előtt óhatatlanul szembe jönnek olyan fogalmak és kifejezések, amelyekkel korábban aligha találkozhatott az egyszerű halandó. A műtétekre való felkészülés és információgyűjtés során azonban sok, addig ismeretlen szó, elnevezés is előkerülhet, amelyekről nem árt, ha van némi fogalmunk.

Blogunk korábbi bejegyzéseiben az alábbi kifejezések többsége már előfordult, olykor részletesebben is kifejtve, de talán nem árt egy kicsit felfrissíteni a megszerzett tudást, illetve megismerni, eddig ismeretlen, de nem különben fontos kifejezéseket. A következő két posztban ezekből válogatunk.

Retina

Ismert és gyakran használt kifejezés, de borítékolható, hogy a legtöbben nem tudják, pontosan mit is jelent és a szem melyik részének az elnevezése. A retina, a szem hátsó részében található ideghártya, ami nagyjából 0,1-0,4 milliméter vastagságú. Ennek tíz rétegű szövete felelős azért, hogy a szembe érkező optikai információkat felfogja és a látóidegen keresztül továbbítsa az ingereket az agy felé.

Szaruhártya

A szem felépítését tárgyaló bejegyzésben már találkozhattunk vele és akkor megtudtuk, hogy ez egy 5 rétegből álló áttetsző burok, ami a széleken 0,8-0,9 milliméter, középen pedig 0,5-0,6 milliméter vastagságú. Azt is érdemes róla tudni, hogy a szem elülső felszínén, a szivárványhártya előtt helyezkedik el. Ennek görbülete eredményezi - a szemlencse mellett - a szem legnagyobb fénytörési képességét.

Rövidlátás (myopia)

Gyakori fénytörési rendellenesség, amely örökletes is lehet. A mindennapi életben úgy jelentkezik, hogy a rövidlátók a közeli tárgyakat élesen, a távoliakat viszont elmosódottan látják. Rövid- vagy közellátás akkor keletkezik, amikor a szem túl hosszú a teljes törőerejéhez képest. A fénysugarak, amelyek a szembe érkeznek, a retina előtt találkoznak, és ez által a távol lévő tárgyaknak a látóideghártyán csak homályos képe keletkezik.

Távollátás (hyperopia)

Pontosan a myopia ellentéte. A szem túl rövid a teljes törőerejéhez képest, azaz a szaruhártya görbülete kicsi, a szemgolyó tengelye pedig rövid, ezért a fénysugarak fókuszpontja a retina síkja mögé kerül, ezáltal homályos kép keletkezik. A távollátást fiatal korban a szem belső izmainak alkalmazkodásával automatikusan saját magunk korrigálhatjuk, ilyenkor jó a látásélesség, de közelre hamar elfárad a szem, esetleg fejfájás jelentkezhet. Idősebb korban azonban se közelre, se távolra nem látunk élesen.

Tompalátás (amblyopia)

Erről a szembetegségről még nem esett szó a blogban, ezért most tisztázzuk a fogalmat. Többnyire fejlődési rendellenesség eredménye, amikor a szem gyakorlatilag nem tanul meg látni. Ha nem veszik észre időben és nem kezelik, a betegség állandósul. A sebészeti úton végzett, úgynevezett refraktív szemműtétekről - de bármely más szemműtétről is -  fontos tudni, hogy azok csak a szem beavatkozás előtti legjobb állapotát képesek helyreállítani. Amennyiben a tompalátás nem túlságosan súlyos, a szemüveg, a kontaktlencse, vagy a sebészeti műtét sokat javíthat a dolgon, de ez az esetek kisebb esetében fordul csak elő. További kockázatot jelent, hogy súlyos tompalátás és nagyon rossz látásélesség esetén az esetleges kockázatok miatt a jó szem műtétjét is meg kell fontolni.

Műlencse

A műlencsét elsősorban a szürkehályog műtétek során használják, ezzel helyettesítik az eredeti szemlencse belső, elhomályosodott részét. A lencsetokba ültetett műlencse lesz az, ami végső soron javítja a látásminőséget. A műlencsék szövetbarát anyagból készülnek, azaz a beültetés után nem okoznak irritációt, vagy gyulladást.  A különböző betegségi szinteknél az elérhető látásminőséget a lencsék torzításmentessége és egyéb optikai tulajdonságai határozzák meg, és pótolhatják a szem elvesztett alkalmazkodó képességét is.

A lézeres látásjavító szemműtétet minden esetben alkalmassági vizsgálat előzi meg. A vizsgálatra IDE KATTINTVA tud jelentkezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8214210431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.