Hány éves a szeme? Olvassa ki a jelekből az életkorát!

2018. szeptember 01. - Optimuminfo

alpay-tonga-542586-unsplash.jpgTestünk többi részével együtt a szemünk is törvényszerűen öregszik. Közhelyszámba megy, hogy az idősek látása romlik, sokan közülük súlyos látásromlással, vagy már vaksággal küzdenek. A nemzetközi statisztikák szerint a láttássérültek 65%-a, a vakok 82%-a 50 évnél idősebb. De vajon egyidősek vagyunk a szemünkkel? Egyáltalán nem biztos… Honnan tudhatjuk, hogy hány éves a szemünk? Cikkünkben olyan szembetegségeket és hozzájuk kapcsolódó tüneteket, jeleket sorolunk fel, melyek megismerésével könnyebben felmérheti szeme életkorát.

Presbyopia – biztos, hogy az öregszeműség az öregek betegsége?

Az öregszeműség, amit erősen leegyszerűsítve a szemlencse öregedésének is nevezhetünk, a legjobb példa rá, hogy a szemünk valamivel hamarabb öregszik, mint mi.

Hogy ezt jobban lássuk, érdemes egészen messzire visszatekinteni. Mire egy baba megszületik, a látásának zavartalan működéséhez ideális esetben minden adott. Teljes épségben kifejlődött a szeme, az idegrendszere is készen áll a látással járó feladatok koordinálására és a kellően ingergazdag, a szemet megdolgoztató környezet is rendelkezésre áll.

Bár a szem méhen belüli fejlődése már az élet 22. napján elkezdődik, a folyamat meglepően sokáig folytatódik. Sőt, gyakran a születés után sem áll le, a szem erezettsége ugyanis a 41-42. hétig is alakulóban van, ami különösen a valamivel hamarabb érkezett babákat érinti. A szemgolyó mérete is jócskán változik, mire eléri a felnőttekre jellemző 24 mm-es átmérőt. A látásélességünk is folyamatosan fejlődik, a gyerekek látása még nem ugyanolyan, mint a felnőtteké, 1 éves korban 25%-os, 5 éves korra már teljes.

A szem öregedése a lencse alkalmazkodóképességével, a dioptriaértékekkel van összefüggésben. Egy ideig szemünk képes arra, hogy a szemlencse összehúzásával kiegyenlítse a távollátást. Vagyis sikeresen alkalmazkodik. Egy idő után azonban az alkalmazkodás megszűnik, nekünk kell mind távolabb tartanunk az olvasnivalót, végül olvasószemüvegre lesz szükségünk.

Ez a folyamat már 40 éves kor előtt, tehát jóval a „valódi” öregkort megelőzően elkezdődik. Hogy mikor, az sok tényezőtől függ, akár mi magunk is gyorsíthatunk rajta a szem megterhelésével, a számítógép előtt görnyedéssel. Amikor tehát Önnek olvasószemüvegre lesz szüksége, akkor szembe kell néznie azzal, hogy a szeme öregedése elkezdődött, ami életminőségét is befolyásolja. Szomorúságra azonban nincs ok, hiszen lézeres látásjavítással lehet változtatni a helyzeten, és eldobhatja az olvasószemüveget.

Az üvegtest is hamarabb öregszik, mint például a bőrünk

Míg a szemlencse rugalmassága 40 éves kor körül kezd el csökkenni, az üvegtest ennél jóval korábban mutatja a kor jeleit. Az üvegtest alkotja a szemgolyó legnagyobb részét, 99%-ban vízből álló, hyaluronsavat és kollagént tartalmazó kocsonyás anyag. A feladata a fény átbocsátása, de szerepet játszik a szem alkalmazkodóképességének biztosításában is.

Az üvegtest szerkezetének megváltozása nagyon hamar, már a húszas éveinkben elindulhat, az anyaga lassan elfolyósodik, úszkáló homályok jelennek meg benne. Minden bizonnyal látott már ilyen pálcikaformájú, úszkáló dolgokat a szemében, ez teljesen ártalmatlan jelenség. Ám ha a foltok, az úszkáló fekete pontok vagy homályok száma hirtelen jelentősen megnő, az akár retinaleválás tünete is lehet, ezt komolyan kell venni és mielőbb orvoshoz fordulni.

A szemszárazság már komolyabban összefügg a kor múlásával

A kellemetlen, égő, szúró érzéssel járó szárazszem-szindróma előfordulása fiatalabb korban még nem olyan gyakori, vagy ha igen, múló állapot. Egy 2013-es amerikai kutatás szerint a felnőtt lakosság 6,8%-át érintette a szemszárazság, de 18-34 év között csak 2,7% tapasztalta, és ami figyelemreméltó, a nők körében valamivel gyakoribb, mint a férfiaknál. 45-54 éves kor között jelentősen nőtt a szemszárazságban szenvedők száma, vagyis ki lehet jelenteni, hogy a tartósan száraz szem bizony öregszik.

Annak, hogy idősebb korban többen tapasztalják a száraz szem tüneteit, sokféle oka van. Az egyik az, hogy maga a könnytermelés is megváltozik. Normális esetben szemünk felszínét egy könnyfilmnek nevezett réteg borítja, melynek feladata, hogy megvédje, nedvesen tartsa szemünket. Ahogyan öregszünk, ez a filmréteg már nem látja el kellőképpen funkcióját, vagy nem is termelődik már. A szem a könnyfilm nélkül védtelenné válik, kiszárad és begyullad.

Egyes betegségek, gyógyszerek, vagy a nőknél a menopauzával összefüggő hormonális okok is rásegíthetnek ennek az állapotnak a kialakulására. Az esetek túlnyomó többségében a szárazságot a szemhéjszélben lévő Meibom-mirigyek gyulladása okozza, mely E-Eye villanófény technológia alkalmazásával sikeresen kezelhető.

Érdekesség, hogy van, amikor a szem látható, külső öregedése, a szemhéj szöveteinek lazasága, megereszkedése is hozzájárul a szemszárazság kialakulásához, a látás romlásához. A szemhéjplasztika sokat segíthet abban, hogy a kor jelei és a szemproblémák egyaránt csökkenjenek.

szemhejplasztika5.jpg

Amikor a szembetegség csalhatatlanul a kor jele

  • Vannak olyan betegségek, amelyek megjelenésére a korral egyre növekvő eséllyel számíthatunk.A szürkehályog a szem öregedésével összefüggő egyik leggyakoribb probléma. 2010-ben a világon minden hatodik látássérült ember szürkehályogban szenvedett. A műlencse beültetésével járó műtéti kezeléssel tartósan orvosolható a probléma. Ott azonban, ahol a műtéti megoldás kevésbé elérhető, sokkal gyakoribb a vakság is, mint például Afrikában. Ha szürkehályoggal küzdünk, az bizony a szem öregedésének egyik jele, amit az is alátámaszt, hogy Amerikában 80 éves kor felett az idősek fele érintett.
  • A szemfenéki erek elmeszesedését jelentő időskori makuladegerenációnak már a nevében is benne van az idős kor. A fejlett társadalmakban ez az 50 éven felüliek vakságának fő oka. A makula vagy más néven sárgafolt a retina közepén található, az éles látáshoz nélkülözhetetlen része szemünknek. A betegség fő rizikófaktora maga a növekvő életkor, így itt is elmondhatjuk, hogy a makula degeneráció diagnózisa arra utal, hogy szemünkkel együtt mi is idősödünk. A napszemüveg viselése, a dohányzás elkerülése és az egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás természetesen itt sem árthat.
  • A glaukóma, vagy zöld hályog lényegében a szem hátsó részén található látóideg rostjainak károsodása, vagyis nem a szemlencséhez van köze, mint a szürkehályog esetében. Oka lehet a szem belső nyomásának megnövekedett nyomása. Ezt elvileg a csarnokvíz termelődésének és elfolyásának egyensúlya tartja fenn. Ha ez az egyensúly felborul, akkor a látóideg károsodik. A szemünkben lévő idegsejtek pusztulása bizonyos mértékben természetes folyamat, de nem abban a mértékben, ami a zöldhályogot jellemzi. Az idős korban szintén gyakoribb betegségcsoport gyógyításában a szemnyomás kiváltó okának csökkentése áll, ami történhet szemcseppel, de sebészeti beavatkozással is.

Hány éves a szemünk?

Az, hogy épp hány éves a szemünk, sok mindentől függ. Már korán mutathatja az öregedés jeleit, például, ha 40 éves korunkban vagy előtte, már 35 év körül olvasószemüveget kényszerülünk viselni.

A szem öregedése nemcsak esztétikai kérdés, nem a szemráncoktól, a szem alatti szarkalábaktól függ, hanem a szem alkalmazkodóképességének csökkenésétől, a könnytermelődés megváltozásától vagy a szemlencse fényáteresztő képességének romlásától.

A legjobb, amit tehetünk, hogy nemcsak akkor fordulunk szemorvoshoz, amikor már baj van, hanem sokkal hamarabb, már 35-40 éves korban is. (Különösen igaz ez akkor, ha olyan, az életkorral gyakoribbá váló problémákkal küzdünk, mint például a cukorbetegség, mely komoly károsodásokat okozhat a szem ereiben.) A modern diagnosztikus eljárások képesek arra, hogy idejekorán feltérképezzék a szaruhártyában, a szemfenékben vagy a látóhártyában zajló kóros folyamatokat.

A lézeres látásjavító szemműtétet minden esetben alkalmassági vizsgálat előzi meg. Az ingyenes vizsgálatra IDE KATTINTVA tud jelentkezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr3714210317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.