Egy kis technika óra – szemészeti diagnosztika 1.

2018. augusztus 10. - Optimuminfo

ewan-robertson-208059-unsplash.jpgA korábbi bejegyzésekben már sok szó esett a különböző fénytörési rendellenességekről és szembetegségekről, valamint ezek kezelési lehetőségeiről, de azt még nem vizsgáltam meg, hogy a leggyakoribb betegségeket milyen eszközökkel diagnosztizálják a szemklinikákon.

 

Barokkos túlzás lenne azt állítani, hogy genetikusan műszaki beállítottságú ember volnék, de érintőleges érdeklődésem azért van a műszaki dolgok iránt, sőt talán még forrasztani is tudok, így természetes, hogy érdekel,

milyen eszközökkel vizsgálják majd meg a szememet,

mielőtt a műtétre kerülne a sor. Nem, mintha úgy alapjában véve nem bíznék meg az orvosok szaktudásában, sőt a tudomány és a technika fejlődésének is lelkes híve vagyok, de azért itt sem árt a körültekintés és a tájékozottság.

Így hát alapos kutatást végeztem az internet segítségével, aminek az lett az eredménye, hogy legalább egy kicsivel beljebb vagyok a témában, vagy fogalmazzunk inkább úgy, hogy most már van némi képem a dologról. Az alábbi eszközök neveit és pláne funkcióit korábban még csak nem is hallottam – talán az ultrahangot kivéve - , de talán nem árt egyikkel-másikkal kicsit részletesebben is megismerkedni.

S ha már említettem az ultrahangot, akkor kezdjük is ezzel. A szemészeti ultrahang egy kiemelt vizsgálóeszköznek számít, nincs is olyan klinika, ahol ne találkozna ilyennel a páciens.

Ezt főként a műlencse dioptria értékének meghatározásához használják,

de keresztmetszeti kép is kapható segítségével a szemről, ami támogatja a kórfolyamatok felismerését.

Aztán ott van a komputeres látásvizsgáló, az úgynevezett autorefrakto-keratométer. Ezt a bonyolult nevű készüléket arra használják az orvosok, hogy gyors és pontos adatokat kapjanak általa a szem szaruhártyájának görbületéről, a szem törőerejéről és az esetleges belső szemtengelyferdülés mértékéről.

A furcsa nevű eszközök sorában a következő versenyző a fundus kamera, ami nélkülözhetetlen eszköz a szemfenék vizsgálatához. A berendezés tulajdonképpen egy nagy felbontású kamera, amelynek

felvételei segítségével felismerhetők a szemfenék különböző elváltozásai.

A szerkezet tudománya ezzel még nem áll meg, hiszen szemfenéki érfestés elvégzésére és szűrési feladatokra is használható.

A névversenyt nálam egyértelműen a nonkontakt tonométer nyerte. Ez az eszköz apró levegőbefúvásokat végez a szaruhártyára és így – a szem érintése nélkül – képes nagy pontossággal megmérni a szemnyomást. Nem kell azonban megijedni ettől az eszköztől, a fújó érzés egyáltalán nem fájdalmas a szem számára.

Az eddigiekhez képest fantáziátlan nevet kapott az optikai lencsemérő, ami pontosan azt végzi, amit az elnevezése sugall. Megméri a szem legfontosabb paramétereit, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az orvosok megállapíthassák a szembe ültethető műlencse pontos dioptriaértékét.

Személyes kedvencem és a névadási különdíj győztese az úgynevezett YAG-lézer. Ne ijedjenek meg, ez nem valami szovjet eredetű hidegháborús fegyverrendszer kódneve, hanem egy olyan eszköz, ami a beavatkozás – jelesül a szürkehályog-műtét – utómunkálatainál használatos.

Ezzel a berendezéssel kezelik a szürkehályog-műtéteket követően az esetlegesen kialakuló utóhályogot, de

a zöldhályog – vagy más néven glaukóma - kezelésére is kiválóan alkalmas. A berendezés tulajdonképpen egy lámpára szerelt sebészeti lézer, ami úgy működik, hogy fókuszált lézersugár impulzusok segítségével végzi el a szükséges beavatkozást. Nem árt megemlíteni, hogy a nonkontakt-tonométerhez hasonlóan ez az eszköz is a szem érintése nélkül dolgozik.

Létezik emellett egy úgynevezett felezett YAG-lézer készülék is. Azért felezett, mert ez 532 nanométer hullámhosszon működik, ami pontosan a fele az előző eszköznek. Ez a berendezés nagyon hatékonyan használható a szemfenéki, különböző látásromlást okozó elváltozások kezelésére, leginkább cukorbetegeknél, vagy a makula-degeneráció, azaz az időskori szemfenék meszesedés esetében.

A következő bejegyzésben néhány további eszközt és berendezést ismertetnék meg a kedves olvasóval, amelyek szintén nélkülözhetetlen kellékei a szemészeti diagnosztikának.

A lézeres látásjavító szemműtétet minden esetben INGYENES alkalmassági vizsgálat előzi meg. Az ingyenes alkalmassági vizsgálatra IDE KATTINTVA tud jelentkezni!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8014171225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.