Dobjuk el az olvasószemüveget! 4. rész: feladatok a műtét után

2018. június 29. - Optimuminfo

bud-helisson-465328-unsplash.jpgNagy az öröm, végre túl vagyunk a műtéten, gyors is volt, nem is fájt, minden rendben van. Napról napra javul a látásunk, már messziről megismerjük a rég nem látott ex-kollégát az utca túloldaláról, és a szerződés legapróbb betűvel szedett részeit is vígan el tudjuk olvasni. Akkor már teendőnk nincs is? De van, de van. Jó, nem sok, de ezekre azért illik odafigyelni a saját érdekünkben.

Az előző posztban végigvettük a műtét előtti és alatti történéseket és láttuk, hogy a meglepően rövid kezelés után bizony még nem dőlhetünk teljesen hátra. A műtét után az orvos ellát bennünket némi információval a beavatkozást követő időszakra és ekkor tudjuk meg azt is, mikor kell visszamennünk kontrollvizsgálatra.

Fontos tudnunk, hogy az utólagos ellenőrző vizsgálatokat nem úri passzióból rendeli el a kezelést végző orvos, hanem ez a beteg biztonságát szolgálja elsősorban. Kéretik tehát komolyan venni! A kapott utasításokat és javaslatokat mindenkinek pontosan be kell tartania és az előírt ellenőrzéseken is kötelező a megjelenés.

Erre azért van szükség, mert így az orvosok figyelemmel kísérhetik a gyógyulás folyamatát, rendszeresen ellenőrzik a látás változását és felismerhetik, ha a beavatkozás után esetleg szükséges az utókezelés megváltoztatása a minél tökéletesebb végeredmény érdekében.

Az összes kezelésfajta után az első ellenőrző vizsgálatra a beavatkozást követő 24 órán belül kerül sor, tehát erre a napra ne szervezzünk programokat, mert jelenésünk lesz az orvosnál!

A Supracor és az Extracor vizsgálatok esetében is a kötelező kontrollvizsgálatok időpontjai a műtét utáni első hét, majd a kezelés időpontjától számítva az első, a harmadik, a hatodik és a tizenkettedik hónap.

Most nézzük meg, milyen általános szabályokat kell betartanunk a műtét után?

Csak az orvos utasításainak megfelelően szabad alkalmazni a felírt szemcseppeket. Ha így teszünk, megelőzhetjük a gyulladás, vagy más, nem kívánt reakció kialakulását és gyorsabban érjük el a teljes éles látás visszanyerését.

A műkönny használata is az orvos előírása szerint történjen, még abban az esetben is, ha a szemet nem érezzük száraznak!

A beavatkozást követő első hetekben fokozottan védeni kell a szemet az erős napsugárzástól. Erre alkalmas lehet egy UV szűrővel ellátott napszemüveg. A napszemüveg későbbi használatára vonatkozó előírásokat a kezelés típusától függően határozza majd meg az orvos.

A hölgyek számára kiemelten fontos, hogy a műtétet követő egy hétben is tilos a smink használata, nemcsak a műtét napján.

Bármennyire is vonzó lenne a beavatkozás után azonnal ráállni az élet teljes körű élvezetére, a műtét utáni négy hétben semmiképpen se menjünk uszodába, szaunába, vagy gőzfürdőbe.

Szintén tartózkodjunk a megerőltető fizikai munkáktól, vagy a kimerítő sporttevékenységtől egészen addig, amíg erre a kezelést végző orvos engedélyt nem ad. Tehát se a lakás átrendezését, se az első maratonunk lefutását ne erre az időszakra tervezzük, mert valóban komoly következményekkel járhat a szemre a túlzott megterhelés.

Az autóvezetés nemcsak közvetlenül a beavatkozást követően erősen ellenjavallt, hanem adott esetben a következő napokban, hetekben is. Akkor ülhetünk nyugodtan a volán mögé, ha az ellenőrző vizsgálatokon bebizonyosodott, hogy a látásélesség a megfelelő ütemben áll helyre és az orvos engedélyezi a vezetést.

Nem célszerű poros, piszkos környezetben, vagy dohányfüstös helyeken tartózkodni, a dohányzást pedig mindenképpen kerüljük a műtét után még jó ideig. Meg amúgy is egyébként.

A munkába állást sem kell elsietni, kiváltképp, ha megerőltető fizikai munkát, vagy nagy koncentrációt igénylő munkát végzünk, de akkor sem feltétlenül, ha számítógéppel dolgozunk. Mindenképpen érdeklődjünk orvosunknál, hogy mikor kezdhetjük el ismét a munkavégzést.

Ugyan már többször említettük, de nem árt ismételni, hogy az előírt ellenőrző vizsgálatokon mindig jelenjünk meg, tegyük ezt akkor is, ha egyébként panaszmentesek vagyunk!

A látásjavító műtéthez elengedhetetlen ingyenes alkalmassági vizsgálatra, IDE KATTINTVA tud jelentkezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr7014079755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.