Dobjuk el az olvasószemüveget 3. – út a műtétig

2018. június 28. - Optimuminfo

attentie-attentie-659597-unsplash.jpgMost azt nézzük meg, milyen lépések és feladatok várnak a betegre a műtét elvégzéséig, magán a műtét napján és azt követően. Ahhoz, hogy az orvos eldönthesse, alkalmas-e a beteg a beavatkozásra és kiválassza annak módját, szükség van egy teljes körű kivizsgálásra. Ehhez először is be kell jelentkeznünk és egyeztetni a vizsgálat időpontját.

Az előzetes vizsgálatra a szükséges dokumentumokkal – személyi okmányokkal, korábbi műtétek papírjaival, a szemüvegünk, vagy kontaktlencsénk adataival – felszerelkezve kell érkeznünk. Mivel a vizsgálaton pupillatágításra is sor kerül, ami a látás átmeneti homályosodását eredményezheti, nem célszerű autóval érkeznünk, vagy ha másként nem tudjuk megoldani az odajutást, vigyünk magunkkal egy kísérőt, aki hazavezet!

Ha lágy kontaktlencsét viselünk, akkor a vizsgálat előtt 4 nappal, ha keményet, akkor az azt megelőző 4 hétben már egyáltalán ne helyezzük a szembe ezeket!

Hölgyeknek nem ajánlott a műtétre sminkben érkezni, valamint ajánlott kényelmes ruházatban és cipőben érkezni. Ha vannak esetleg eddig nem tisztázott kérdéseink az orvosok felé, gyűjtsük össze és a vizsgálat előtt még nyugodtan feltehetjük ezeket. Érkezzünk néhány perccel korábban az előre egyeztetett időpontnál és tiszteljük meg az orvosokat azzal, hogy nem késünk.

Mi történik a vizsgálat alatt?

A vizsgálat napján nagyjából két órát fogunk a helyszínen tölteni. Ebben az időben benne van az adatfelvétel, maga a vizsgálat, illetve az azt követő konzultáció és a szükséges dokumentáció elkészítése is.

A vizsgálat előtt az adatfelvételkor részletesen kell tájékoztatni az orvosokat az esetlegesen meglévő betegségeinkről, korábbi egészségügyi problémákról és a rendszeresen szedett gyógyszerekről.

Ezután kezdődhet a vizsgálat. Ennek során a műtétre való alkalmasság megállapítása mellett a szem általános egészségi állapotát is ellenőrzik.

Ahhoz, hogy az orvosok eldönthessék a műtétre való alkalmasságunkat, megvizsgálják a látásélességünket, feltérképezik a szaruhártyát és annak vastagságát, megvizsgálják a pupilla átmérőjét, szemnyomás mérést és szemfenéki vizsgálatot végeznek és egy úgynevezett hullámfront elemzésre is sor kerül.

Ezen vizsgálatok eredményének függvényében az orvos tájékoztat bennünket arról, hogy esetünkben milyen kezelési technikák és programok végezhetők el és megtudhatjuk a várható eredményeket is. Az is megtörténhet, hogy az orvos további speciális vizsgálatok elkészítésére tesz javaslatot, de ez nem jelent semmi rosszat.

A vizsgálatot követő konzultáción nyugodtan kérdezhetünk, ha bizonytalanok vagyunk valamiben akár a vizsgálatot, akár a javasolt beavatkozást illetően. Ezután megkapjuk a vizsgálat dokumentációját, ami minden lényeges információt tartalmaz és, ha mindent értünk és vállaljuk a beavatkozást, akár helyben be is jelentkezhetünk a műtétre.

A műtét napja

A kezelés nagyjából négy órányi időt igényel. Ebbe a műtét előtti ellenőrzés és orvosi vizsgálat, a műtét előkészítése, a lézeres beavatkozás és az azt követő pihenési idő is beletartozik. A műtétről se késsünk lehetőleg, de csak annyival előbb kell érkezni, amennyi idő a felkészülésre szükséges.

A műtét napjára is érvényes, hogy a lágy és a kemény kontaktlencséket a kezelés előtt négy nappal, illetve négy héttel már ne használjuk. A kényelmes öltözet és a smink mellőzése szintén előírás - műszempillát is hanyagoljuk a műtéti napon.

  •         Ezeknél is fontosabb, hogy nem szabad alkoholt sem inni és lehetőleg ne az előző este vegyünk részt életünk legnagyobb buliján!
  •         Kerüljük a nyugtató, vagy más, az idegrendszerre ható gyógyszer szedését a kezelés előtt és csak könnyű reggelit fogyasszunk!
  •         Érkezzünk kísérővel és a műtétet követő 24 órában ne vezessünk autót!

A kezelés előtt az orvos még ellenőrzi, hogy az előzetes vizsgálat óta nem alakult-e ki esetleg olyan elváltozás, ami akadályozhatja a műtétet, majd ismételten ellenőrzi a látásélességet.

Bár a kezelés előtt több alkalommal is meggyőződhetünk arról, hogy a műtét gyors és biztonságos, természetszerűleg mindenki izgul egy ilyen beavatkozás alkalmával. Ezért a feszültséget szájon át bevett gyógyszerrel oldja a kezelést végző orvos. Ezután fertőtlenítik a szem környékét és szemcsepp bejuttatásával elvégzik az érzéstelenítést.

Mielőtt belépünk a műtőbe, védőruhát, cipővédőt és a hajat borító sapkát kapunk, ezek nélkül nem végezhető el a beavatkozás.

Talán meglepő, de maga a kezelés szemenként csupán fél-másfél percig tart. Nem sok, igaz?

A beavatkozás után 30-40 percig pihennünk kell egy erre kijelölt nyugalmas szobában, majd a hazamenetel előtt még egyszer ellenőrzik a szem műtét utáni állapotát. Mielőtt hazaindulnánk, még kapunk egy részletes tájékoztatót a műtét utáni teendőinkről és a szükséges kontrollvizsgálatok időpontjáról, majd megkapjuk a zárójelentést és már vitethetjük is haza magunkat. A műtét utáni feladatokról és a várható eredményekről szól majd a következő két bejegyzés.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr4414079693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.