Dobjuk el az olvasószemüveget! - 2. rész

Műlencsés kezelések

2018. június 14. - Optimuminfo

istock-181134230.jpgFolytatnám az előző témát: hogyan és milyen kezelések segítségével érhetjük el, hogy soha többet ne kelljen olvasószemüveget használnunk? Az előző bejegyzésben két gyakori kezelési módszert, a Supracor és az Extracor eljárást ismertettem, jelen posztban pedig azt a lehetőséget vizsgálom meg, hogy e két beavatkozás mellett milyen más megoldás létezik a probléma orvoslására, és megnézzük azt is, hogyan lehet eldönteni, alkalmasnak számítunk-e a műtétekre.

Az olvasószemüveg használatáért felelős fénytörési problémára, az öregszeműségre megoldást jelenthet a különböző műlencsék alkalmazása is. Ekkor az alkalmazkodó képességét elveszítő eredeti szemlencse helyére úgynevezett többfókuszú, vagy alkalmazkodó műlencse kerül. Ezt a megoldást elsősorban akkor ajánlják az orvosok, ha a szemlencsében már megjelentek a szürkehályogra utaló jelek, de természetesen más esetekben is működőképes alternatíva lehet. Ennél fogva az eljárás technikája megegyezik a szürkehályog témájánál már ismertetett kezelési eljárással, és ahhoz hasonlóan az öregszeműség esetében is nagy biztonsággal elvégezhető.

A két fenti műlencse fajta közül a többfókuszú műlencsék három tartományban segítenek az éles látás helyreállításában. Az olvasást biztosító közeli és a távoli zónák mellett segítségükkel lehetővé válik a mindennapi életben leginkább használt köztes tartományban is az éles látás. Az olvasás, számítógép, vagy mobiltelefon-használat mellett ezzel a megoldással az arcfelismerési képességünk is lényegesen javul és nem utolsósorban elérhetjük vele az olvasó- vagy más beltéri szemüvegek mellőzését is.

A szürkehályog tárgyalásánál már említettem a másik műlencse-típust, az úgynevezett alkalmazkodó műlencsét, amely a szemben lévő sugárizom működését pótolja gyakorlatilag. A beültetett műlencse a sugárizom működéséhez hasonlóan képes előre és hátra mozogni, és az eredeti szemlencséhez hasonlatosan görbülni is, ezáltal pedig mindhárom látástartományban éles képet tud alkotni. Ha ilyen műlencsét ültetnek a szemünkbe, akkor bízhatunk benne, hogy a teljes látástartományban helyreáll az éles látásunk és teljesen szükségtelenné válik a szemüveg használata.

Vállalkozhatok-e a műtétre?

A fenti műlencsék beültetése, valamint az előző bejegyzésben ismertetett Supracor és Extracor eljárások elsősorban azoknak a 45 éves, vagy annál idősebb embereknek jelenthetnek jó megoldást, akik nem rendelkeznek más kizáró, egyéb kezelésre szoruló szembetegséggel. Azoknak ajánlják, akik szeretnék elhagyni az olvasószemüveg, vagy kontaktlencse használatát és újra élesen látni a közeli és távoli tárgyakat és egyáltalán, javítani akarnak életminőségükön.

A Supracor-kezelés ezen felül jó lehet azok számára is, akik korábban már részt vettek valamilyen dioptriakorrekciós eljáráson, de elérték a presbyop kort és szükségessé vált számukra az olvasószemüveg használata. Fontos, hogy a kezelés akkor is elvégezhető, ha korábban végrehajtottak szürkehályog-műtétet is a szemen.

Tilos a fenti eljárások alkalmazása, ha szívritmus szabályozót használ a páciens. Minden kezelést és az alkalmasság megítélését részletes állapotfelmérés és orvosi vizsgálat előz meg, amelynek eredményeként az orvos eldönti, alkalmazható-e a Supracor-kezelés.

Mi van, ha nem?

Előfordulhat ugyanakkor, hogy valamilyen okból az orvos eltanácsolja a beteget ezektől a lézeres kezelésektől, de ekkor sem kell megijedni. Több oka is lehet annak, hogy a páciens esetleg nem alkalmas a beavatkozásokra.

Ilyen például, ha a kezelendő dioptria érték túlságosan nagy, vagy a szaruhártya vastagsága nem elegendő a műtét elvégzéséhez. Léteznek más olyan szembetegségek is, amelyek megléte esetén nem javasolják a lézeres kezelést. Ha fény derül ilyen egyéb betegségre, még akkor is van lehetőség egyéb műtéti, vagy gyógyszeres kezelésekre. Ha pedig ilyenek sem lehetségesek, akkor meg kell barátkoznunk a szemüveg, vagy a kontaktlencse további használatával. Fontos tudni, hogy ez utóbbi esetekben is biztosítható az éles látás a mindennapi élet, vagy a munkavégzés során.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr6314013052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.