Dobjuk el az olvasószemüveget! - 1. rész

Kezelési lehetőségek

2018. június 12. - Optimuminfo

file.jpegEgy korábbi blogbejegyzésben már részletesen foglalkoztam az egyik leggyakoribb fénytörési problémával, az úgynevezett öregszeműséggel. Nem árt újra megemlíteni, hogy ez 40 év feletti korban kifejezetten gyakori fénytörési probléma, ráadásul nem is vagyunk egyedül vele, a világon több milliárd embert érint és Magyarországon is körülbelül 4-5 millió ember szenved ilyen tünetektől. Ilyenkor a szem alkalmazkodó képessége jelentősen csökken.

A jelenség oka, hogy a szemlencse elveszíti rugalmasságát és a közeli és távoli tárgyak nézésekor képtelen megváltoztatni az alakját. A mindennapi életben ez azt jelenti, hogy egyre nehezebben tudjuk elolvasni a közeli szövegeket, akadályoz az újságolvasásban, vagy a mobiltelefon használatakor.

Tetszik, nem tetszik, ebben a korban ezek a tünetek egyre gyakrabban jelentkeznek, aminek legékesebb bizonyítéka az olvasószemüveg használata. Utálatos egy dolog, állandóan keresgélni kell, borzasztóan öregít és az idő múlásával egyre sűrűbb időközönként kell cserélni. Emlékszem, gyerekkoromban mennyire utáltam, amikor a nagymamám mindig velem kerestette a mustárszínű műbőr tokban lévő olvasószemüvegét. Sokszor még akkor is így tett, amikor a szemén volt. Már akkor tudtam, hogy én soha nem akarok majd olvasószemüveget használni.

Hogy ez így is legyen, azért valamit tenni kell. Szerencsére van megoldás. Kutakodásaim közben kiderítettem, hogy létezik két eljárás is, amellyel a 45-50 év felettiek is visszakaphatják az éles látás örömét és végleg letehetik a gyűlölt olvasószemüveget.

Az egyik az úgynevezett Supracor lézeres látásjavító kezelés, amely közelre, távolra és a köztes távolságra is tökéletesen visszaadja a páciens éles látását. Ez azért nagy szó, mert korábban, a 45-50 éves kor feletti úgynevezett presbyop korban végzett látásjavító beavatkozások kizárólag a távoli szemüveg használatától mentették meg a delikvenst, de ezzel az eljárással a közeli szemüveg is eldobható. Végleg.

Az eljárás gyors és nem jár fájdalommal. Lényege és egyben újdonsága, hogy a szaruhártya közepétől kifelé haladva különböző mértékben változtatja meg a szaruhártya fénytörését, ezáltal mind a közeli, mind a távoli és a köztes távolságokra is visszaállítható a tökéletes éles látás. Ráadásul azok számára is megoldás lehet ez a fajta kezelés, akik korábban már átestek valamilyen lézeres dioptriakorrekciós eljáráson. A végeredmény pedig önmagáért beszél: a látás ugyanis olyan mértékben javul a kezelésnek köszönhetően, hogy gyakorlatilag azonnal be lehet tenni a fiókba az olvasószemüveget és az sem baj, ha soha többet nem találjuk meg.

Előfordulhat azonban, hogy egy-egy páciens valamilyen okból nem alkalmas arra, hogy elvégezzék rajtuk a Supracor-kezelést, de számukra sincs veszve semmi, ugyanis egy másik eljárást pont az ilyen esetekre fejlesztettek ki.

Az Extracor lézeres kezelés lényege abban áll, hogy a két szemet különböző távolságú éles látásra állítja be. Egészen pontosan az történik, hogy a műtét során az egyik szemet távolra, a másikat pedig közelre korrigálja a beavatkozást végző orvos. Így a kétszemes együttlátás biztosítja a kényelmes, szemüveg nélküli éles látást minden távolságra. A végeredmény természetesen ugyanaz, mint a Supracor-kezelésnél, az olvasószemüveget egy életre elfelejthetjük.

Az öregszeműség kezelésére ezek mellett létezik még egy megoldás, amikor műlencsét ültetnek be az alkalmazkodó képességét elvesztett szemlencse helyére. Ezekről az eljárásokról a következő blogbejegyzésben szólok, ahogy arról is, miként lehet eldönteni, hogy egyáltalán alkalmasak vagyunk-e az olvasószemüveg elhagyását célzó beavatkozásokra. A későbbiekben pedig részletesen ismertetem a kezelés menetét és az ahhoz szükséges előzetes vizsgálatokat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr7014013042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.