Ezek a lézeres látásjavítás főbb ellenjavallatai

2018. június 08. - Optimuminfo

szines_lany.jpgA lézeres szemműtét biztonságos, bevált eljárás, amely évente millióknak adja meg világszerte a szemüveg nélküli élet örömét. De tény, hogy nem mindenki alkalmas rá, aki szeretné. Ennek eldöntésére szolgál az alkalmassági vizsgálat. Cikkünkben összefoglaljuk a lézeres látásjavítás legfontosabb ellenjavallatait.

Ha a leendő páciens még nem múlt el 18 éves

A gyerekeket éppúgy érinthetik a fénytörési hibák, mint a felnőtteket. És őket talán még jobban is zavarja a szemüveg viselése, mint a felnőtteket. A kontaktlencse használatának, tisztán tartásának begyakorlása is sokkal nagyobb odafigyelést, gyakorlást kíván tőlük. Érthető a szülők vágya, hogy csemetéjüket egyszer s mindenkorra megszabadítsák ezektől a nyűgöktől a gyors, fájdalommentes lézeres szemműtéttel.

A szemorvosok azonban a világ minden részén egyetértenek abban, hogy a gyerekeknél még nem alkalmazható a lézeres látásjavító szemműtét.

Ennek több oka is van. A fő ok, hogy a gyerekek szeme még változik, fejlődésben van, lézeres műtét helyett inkább látásjavító optikai eszközökre és folyamatos ellenőrzésre szorulnak. A lézeres szemműtét változtatna ugyan a látásukon, de éppen a szem elkerülhetetlen változása, fejlődése miatt csak ideiglenesen.  

Minél kisebb egy gyerek, annál nagyobb a kockázata, hogy nem lenne képes együttműködni teljes mértékben a műtét során. Igaz, hogy a lézeres szemműtét teljesen fájdalommentes, és pár percig tart, de éber állapotban történik. A kisebb gyermekeknek egy ilyen procedúra már önmagában is ijesztő, furcsa lehet, kellemetlen élményt jelenthet.

Nem beszélve arról, hogy egy kisgyermek aligha képes maradéktalanul betartani a műtét utáni előírásokat, még a legnagyobb szülői odafigyelés mellett sem. A folyton mozgásban lévő kicsiknek nehézséget okozhatna, hogy úgy vigyázzanak a szemükre, ahogyan az elvárható, legyen szó a szemcseppek pontos alkalmazásáról és az UV-szűrős szemüveg viseléséről.

Vannak országok, ahol a 21 éves kort tekintik a lézeres látásjavítás alsó határának. Felső korhatár elméletileg nincs, de minden esetben egyéni mérlegelés kérdése, hogy eredményesen elvégezhető-e az eljárás. Minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy van olyan egészségügyi, főként szemészeti problémája, mely sajnos kizáró tényező lehet. A szembetegségek előfordulásának esélye jellemzően a 65 éven felettiek körében nő meg.

Ha a látásélesség az elmúlt 1 év során változott

Ha fiatalokról van szó, mindez összefügg a szem már említett fejlődésével, az úgynevezett refrakciós stabilitás elérésével. Nem lehet tudni, hogy pontosan mikor fejeződik be a fejlődés, épp ezért kell az életkor megállapításán kívül is meggyőződni arról, állandó-e a látáshiba.

Bármely életkorban érvényes azonban, hogy ha az elmúlt egy év során romlott a látásélesség, (és praktikusan emiatt szükség volt a szemüveg vagy a kontaktlencse cseréjére) akkor a lézeres szemműtét megfontolandó.

Ha a szemüveg nem a +6,0D-s és -12,0D-s tartomány közé esik.

Elméletileg ilyenkor sem lenne akadálya a lézeres szemműtétnek, ám a gyakorlatban mégsem válna be, mert a szaruhártyát túl nagy mértékben kellene korrigálni.

Elkeseredni ekkor sem kell, a nagy dioptria értékek egyedi elbírálás mellett más kezeléssel sikerrel korrigálhatók. Intézetünkben látásjavító lencseműtétet (clear lensectomia, vagy tiszta lencse csere) alkalmazunk ilyenkor: a saját szemlencsét eltávolítjuk és egy műlencsét ültetünk a szembe.

szem.gif

Ha a szaruhártya nem elég vastag vagy alakja nem szabályos

A lézeres látásjavítás során a lézer a szaruhártya alakját formálja, így alakítja ki az adott fénytörési hiba korrigálásához szükséges formát. Amennyiben az alkalmassági vizsgálat során úgy találjuk, a szaruhártya nem elég vastag, a lézeres műtét sem ajánlott. Hogy mekkora az Ön számára ideális vastagság, abban érdemes a tapasztalt szakorvos véleményére hagyatkozni.

Ugyancsak kockázatos a beavatkozás, ha a szaruhártya alakja nem szabályos. Ilyen rendellenesség a csaknem minden ezredik embert érintő keratoconus, mely a szaruhártya elvékonyodásával és kúpszerű kiemelkedésével jár. Ez a degeneratív kór sokféleképpen akadályozza a látást, például kettőslátást, fényérzékenységet okoz. Ha lézeres látásjavítással nem is, de más műtéti eljárással kezelhető.

Ha a szem nem egészséges, más szembetegség is fennáll

A fénytörési hiba önmagában nem betegség. Ám vannak olyan szemproblémák, amelyek sajnos azok és ha a fénytörési hibákkal együtt tapasztalhatók, akkor a lézeres szemműtét nem javasolt.

Magától értetődően különféle fertőzések, a szemet, a szaruhártyát érintő gyulladások (például kötőhártya-gyulladás, conjuctivis) illetve sérülések esetén nem végezhető el a lézeres szemműtét. Mivel egy fertőzés vagy sérülés szerencsés esetben átmeneti jellegű, a maradéktalan gyógyulást követően már elhárulhatnak az akadályok a lézeres látásjavítás elöl.

Zöldhályog (glaukóma), szürkehályog (cataracta) vagy diabéteszes retinopátia esetén nem javasolt a lézeres látásjavító műtét.

Különleges figyelmet érdemelnek azok a betegségek, amelyeknek a szemszárazság a meghatározó tünetük – mint a száraz szem szindróma, melyben a szemüveget és kontaktlencsét viselők 40%-a is érintett lehet.

A könny szerepe a szem nedvesen tartása, hiányában idegentest-érzés, égés, viszketés léphet fel. Minden szemműtét, így a lézeres látásjavítás után eleve hasonló állapot alakulhat ki. Az elégtelen könnytermelés viszont jelentősen lassíthatja, akadályozhatja a gyógyulást és magát a száraz szem szindrómát is súlyosbíthatja.

Jó tudni, hogy a Meibom-mirigyek működési zavara miatt kialakult szemszárazság az intézetünkben is elérhető, lézeres villanófény technológiát alkalmazó (IRPL® Intense Regulated Pulsed Light) készülékkel sikeresen kezelhető.

Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy bármely szemet érintő betegség esetén a szemorvos személyre szabott javaslata az irányadó abban, hogy elvégezhető-e a beavatkozás vagy későbbre halasztandó.

file1.jpeg

Terhesség vagy szoptatás idején sem javasolt a szemműtét

Több olyan ok is felmerül terhesség és szoptatás esetén, mely fokozott óvatosságra, a kezelés elhalasztására inti a lézeres látásjavításban jártas szakembereket. Először is, az áldott állapot a szem működésére is kiható hormonális változásokkal, valamint a vízvisszatartás okozta szemszárazsággal jár, mely hátráltatja a gyógyulást.

Kevésbé köztudott, de a terhesség még a szaruhártya alakját is megváltoztatja, amitől átmenetileg maga a látásélesség is változik. A szülést követően ez az állapot hetek alatt magától rendeződik, de addig a műtét nem javasolt.

Nyomós ok a gyógyszerek elkerülése is. Sok orvos véli úgy, hogy a terhesség és szoptatás során bármely nem „életbevágóan” szükséges gyógyszer alkalmazását meg kell fontolni, mivel nem tudjuk pontosan, milyen hatással vannak az anya és a baba szervezetére. Ez alól a lézeres beavatkozás előtt alkalmazott feszültségoldó enyhe gyógyszer, illetve a látásjavító műtéthez használt érzéstelenítő csepp sem kivétel.

A szoptatás befejezése után, amennyiben más kizáró ok nem áll fenn, a lézeres szemműtét természetesen sikerrel elvégezhető.

Ha az általános egészségi állapot nem megfelelő

Minél jobb általános egészségi állapotban van a páciens, bármely orvosi beavatkozáshoz hasonlóan nagyobb annak az esélye, hogy a lézeres látásjavítás is zavartalanul, kockázatok nélkül zajlik.

Speciális kizáró ok a szívritmus-szabályozóé, hiszen itt nem maga a betegség, hanem a szívritmuskeltő, a pacemaker a kizáró tényező. A látásjavításhoz használt lézerek ugyanis zavart kelthetnek e berendezés működésében.

Más betegségek, állapotok megítélésénél azonban árnyaltabb a kép.

A kötőszöveteket érintő autoimmun betegségek (pl. Sjögren-szindróma, lupus) befolyásolhatják a szaruhártya gyógyulási esélyeit, ezért ellenjavallatot képeznek. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy bármely autoimmun betegség fennállása kizáró tényező, az alkalmasság személyes kockázatokat figyelembe vevő feltérképezése, megítélése tapasztalt szakorvos feladata.

Nem véletlen az sem, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerek felől érdeklődünk az alkalmassági vizsgálaton, előfordulhat, hogy éppen ezek egyéb hatásai állnak a műtét, a gyógyulás útjában.

Ebből is látszik, hogy milyen fontos az átfogó alkalmassági vizsgálat.

Érdemes a vizsgálatra úgy érkezni, hogy magával hozza eddigi leleteit, feljegyzi betegségeit, jelenleg szedett gyógyszerei nevét. A beszélgetés mellett nagy szerephez jutnak az ellenjavallatok megítélésében a hagyományos látásvizsgáló eszközök. Ezek segítségével mérjük fel a látásélességet, a szaruhártya vastagságát, állapotát vagy a megnövekedett szemnyomást, amely szintén kizáró ok lehet. És még ezután is maradhat nyitott kérdés az alkalmasságot illetően, ilyenkor további, speciális látásvizsgáló eszközeinkkel elvégezhető teszteket javasolunk.

Felhasznált források:
9 Criteria For A Good LASIK Candidate
www.allaboutvision.com/visionsurgery/lasik-criteria.htm
When is LASIK not for me?
www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/ucm061366.htm
Refractive Surgery in Systemic and Autoimmune Disease
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3959036/
Facts About the Cornea and Corneal Disease
https://nei.nih.gov/health/cornealdisease
Ocular Changes During Pregnancy
www.aao.org/eyenet/article/ocular-changes-during-pregnancy

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr6214012980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.