Lézerek a szemészetben – hányféle lézeres látásjavító eljárás létezik?

2018. június 06. - Optimuminfo

file5.jpegIzgalmas műtéti eljárások és korszerű lézeres technológiák, melyek között pusztán az elnevezés alapján nehéz eligazodni… A lézeres látásjavítás világa bizony „átláthatatlannak” is tűnhet, de segítünk megtalálni a helyes irányt és válaszolunk minden kérdésre.

Mi az excimer és femto lézer? A műtéti eljárás típusa vagy a lézer fajtája számít a látásjavításban? Mit jelent az egyetlen betűnyi különbség a LASEK és LASIK lézeres szemműtét között? Miben különbözik leginkább a felszínes vagy lebenyes eljárás? Laikusként bizony nehéz eligazodni a lézeres látásjavításban gyakran használt kifejezések között.

Praktikus cikkünkben a lézeres látásjavító kezelésekhez köthető legfontosabb fogalmak magyarázatára vállalkoztunk, hogy Ön „elméletben” is felkészülten vághasson bele a szemüveg nélküli élet nagy kalandjába. Nemcsak azt ismerheti meg például, hogy mely angol kifejezések rövidítéséből születtek a lézeres kezelések közismert elnevezései, hanem azt is, hogy milyenek az alkalmazott lézerek és pontosan mit takarnak a műtéti eljárások.

Excimer lézer

Az excimer lézer tulajdonképpen egy nagy energiájú fénysugár, amely fel tudja bontani a molekulák közti kötéseket. A szaruhártya szövetét is képes elpárologtatni, megváltoztatva ezzel a szaruhártya görbületét, ennek köszönhetően segít korrigálni a fénytörési hibákat.

Gyógyászati alkalmazása az 1980-as években kezdődött, és azóta sem veszített népszerűségéből, sőt, technológiája egyre fejlettebbé vált. Az intézetünkben alkalmazott, számítógéppel vezérelt Bausch + Lomb Technolas excimer lézer a ma elérhető legmodernebb technológiát képviseli.

Maga az excimer lézer azonban nemcsak az orvoslásban (a lézeres szemműtétek mellett a bőrgyógyászatban) ismert, hanem az ipar számos területén is. Sikerrel alkalmazzák ott, ahol nagy szükség van egyes anyagok finom megmunkálására, mint például a mikrotechnikában.

szilvi_vizsgalat_2.jpg

Femto lézer

A legújabb fejlesztésű szemészeti lézer, amelyet az úgynevezett lebenyképzéses, a szaruhártya lebeny alatti részén elvégzett látásjavító eljárások során alkalmazunk. Az általunk használt Victus femtoszekundum lézer a milliméter ezredrészénél nagyobb pontossággal dolgozik. Az excimer és femto lézer együttes alkalmazása (kiegészítve a Zyoptix kezelési programmal, melyről szintén szó lesz) a lézeres látásjavítás csúcstechnológiáját képviseli.

Refraktív lézeres szemműtét(ek)

Míg az excimer vagy a femto elnevezés a lézer fajtájára, a refraktív a műtét jellegére vonatkozik. A kifejezés a ’megtörést’ jelentő latin ’refractio’ szóból származik és magához a fénytöréshez kapcsolódik. Ha Ön a szeme valamely jellegzetes fénytörési hibáját (pl.: rövidlátás, távollátás, astigmia, vagy öregszeműség) szeretné kezeltetni lézeres látásjavító műtét segítségével, akkor refraktív szemsebészeti eljárást vesz igénybe. E fogalom tehát nem egyetlen eljárást, módszert jelöl, hanem mindazokat a lézersebészeti technikákat, melyek a fénytörési hibák kezelésére szolgálnak.

PRK (PhotoRefractive Keratectomy)

Ez a hagyományosnak nevezett, „klasszikus” lézeres felszíni látásjavító beavatkozás.

Ilyen volt az első lézeres szemműtét, amelyet valaha is alkalmaztak a szemészetben. Az amerikai Dr. Steven Trokel volt az, aki bevezette 1987-ben, egyben ő szabadalmaztatta az excimer lézert a látásjavításra. Érdekesség, hogy a PRK-t eredetileg csak a myopia, a rövidlátás kezelésére fejlesztették ki, és hogy 1995-ben kapta meg az FDA (Food and Drug Administration) engedélyét.

Az eljárás során a fénytörési hiba korrigálására a szaruhártya felső hámrétegét távolítjuk el mechanikusan, majd ezután következik a lézeres kezelés. Az eljárás valamivel hosszabb gyógyulási idővel jár, mint a lebenyes kezelések, pár napig fájdalomcsillapító cseppekre vagy szájon át szedhető fájdalomcsillapítókra lehet szükség.

A „felszíni kezelés” elnevezés tehát abból adódik, hogy a szaruhártya felszínén zajlik a kezelés.

Ahhoz, hogy még jobban értse a felszíni és lebenyes kezelések közötti fő különbséget, érdemes ezen a ponton a szaruhártyát is közelebbről megismerni.

Az áttetsző, nagy fénytörésű szaruhártya, (a cornea) szemünk külső rétegének része és maga is több rétegből áll. A felszíni réteg az epithelium, utána következik a Bowman-hártya (anterior elastic lamina), a szaruhártya-stroma (substantia propria cornea), a Descemet-membrán (posterior elastic lamina) és az endothelium. A szaruhártya normális esetben sima felszínű és görbülete teljesen szabályos. A görbület megváltozása okozza leginkább a közismert fénytörési hibákat, ezért érintik tehát épp a szaruhártyát az úgynevezett refraktív, a fénytörési hibák javítását szolgáló szemészeti eljárások.

LASEK (Laser assisted sub-epithelial keratomileusis)

A PRK egy speciális, kedvelt változata, tulajdonképpen annak alternatívája, ugyancsak felszíni lézerkezelés. A szaruhártyát borító felszínes hámot alkohollal fellazítjuk és felemeljük, majd a lézeres kezelést követően visszafektetjük. A kezelés után néhány napra egy speciális védő kontaktlencse kerül a szemre. A műtét utáni kellemetlen érzés mértéke még kisebb, mint a PRK esetében. A LASEK kezelés ideális vékonyabb szaruhártya esetén.

LASIK (Laser assisted in situ keratomileusis)

A LASEK és a LASIK közötti 1 betű főként a lebenyes és felszíni eljárás közti különbséget képviseli.

Az első esetben a lézer a szaruhártya felszínén dolgozik, a másodikban egy védőlebeny képzése után a középső rétegekben. A LASIK ugyanis az úgynevezett lebenyképzéses lézeres látásjavító eljárások közé tartozik, a szaruhártya állományát érinti.

A lebenyes eljárások általában kevesebb kényelmetlenséggel és gyorsabb gyógyulással járnak, ahogyan a műtét utáni fájdalom és az esetleges szövődmények aránya is kisebb. A lebenyt a szaruhártyából képezzük egy speciális, mechanikus eszköz, a mikrokeratóm segítségével, majd ezt a lebenyt felhajtva a szaruhártya középső rétegeiben történik a lézeres kezelés. A műtét végeztével a lebenyt visszahajtjuk. A LASIK tehát a gyorsabb gyógyulásnak és a műtét utáni fájdalommentességének köszönheti népszerűségét. A látásélesség javulása is valamivel gyorsabban észlelhető, hamarabb lehet folytatni a megszokott életvitelt.

FEMTOLASIK (INTRALASIK vagy FEMTO)

Olyan innovatív lebenyképzéses eljárás, amelynek során a már említett kivételes pontosságú femtolézer alakítja ki a szaruhártyából a védőlebenyt.

EPI-LASIK

Ez a módszer a felszíni lézerkezelések egy igen fejlett változata, amelynél egy rendkívül precíz eszköz, az epi-szeparátor segítségével a szaruhártya hámrétegét tompán leválasztjuk. Ezt követően a kiválasztott kezelési program elvégzi a szaruhártya korrekcióját. Ez az eljárás valójában olyan, mintha a LASEK és LASIK lézeres műtétek előnyeit kombinálná: olyan felszíni kezelés, mely gyorsabb és kevesebb fájdalommal jár.

ELITE lézeres kezelési program

Ma már a lézer algoritmusai, kezelési programjai is sokat számítanak a lézeres látásjavítás eredményességében. Az ELITE a Bausch + Lomb Technolas korszerű excimer lézerének különleges kezelési programja. Intézetünkben a hagyományos felszíni és legmodernebb lebenyes kezelésekhez kapcsolódva egyaránt elérhető, PRK Elite, LASEK Elite, Epi-Lasik Elite, Zyoptix Elite vagy Zyoptix Femto Elite néven.

Az ELITE kezelési program nagy előnye, hogy a rejtett fénytörési hibákat úgy kezeli, hogy a szaruhártya formájának természetes arányai megmaradnak. Ez azért felbecsülhetetlen, mert a látás minősége nappali, szürkületi és éjszakai fényviszonyok között is javul.

ZYOPTIX személyre szabott lézer látásjavító kezelés

A Magyarországon csak intézetünkben elérhető eljárás egy különleges, egyénre szabott látásjavító kezelés. A szem rejtett fénytörési hibáit is kijavító, LASIK technikával (tehát lebenyképzéssel) végezzük, az egyik legmodernebb refraktív műtéti eljárás.

Melyik látásjavító módszer, eljárás illik a legjobban Önhöz? Megnyugtatjuk, sokan érzik úgy, hogy a lézeres látásjavítás népszerű, bizonyított módszerei közül nem is olyan könnyű választani. Ráadásul, ahogyan láthatta, az egyes lézerek és kezelések még kombinálhatóak is egymással, hogy még hatékonyabbak legyenek. Az alkalmassági vizsgálat során fény derül minden olyan egyéni jellemzőre, amely segíthet a választásban.

Felhasznált források:
What Is Refractive Surgery?
www.aao.org/eye-health/treatments/what-is-refractive-surgery
What Is Photorefractive Keratectomy (PRK)?
www.aao.org/eye-health/treatments/photorefractive-keratectomy-prk
History of Refractive Surgery
www.eyedoctornetwork.org/history-of-refractive-surgery.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8914012942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.