Mi vár rám a műtétig, hogyan készüljek fel az előzetes vizsgálatra?

2018. június 01. - Optimuminfo

istock-502118793.jpgMég egy kicsit maradunk a szürkehályog témánál. Az előzőekben áttekintettük, hogy miként alakul ki a betegség, milyen tünetei vannak, és mikor kell gyanakodnunk arra, hogy ebben a betegségben szenvedünk. Azt is megnéztük, hogyan kezelhető a szürkehályog, milyen beavatkozási lehetőségek állnak a betegek rendelkezésére és ismertettük, hogy az egyes műlencse típusoknak mik a főbb tulajdonságai és milyen hatás érhető el velük.

Most viszont evezzünk kicsit gyakorlatiasabb vizekre. Nézzük meg lépésről lépésre, hogy mire számíthatunk, mit kell tennünk a műtétet megelőzően. A következő poszt pedig arról szól majd, hogy mire számíthatunk a beavatkozás után és milyen feladataink vannak ebben az időszakban.

Mi történik a vizsgálat előtt?

Kezdjük a legelejéről. Ez egy bármilyen orvosi vizsgálathoz hasonló vizsgálat, tehát az összes szükséges dokumentumot magunkkal kell vinni. A személyin, a lakcímkártyán és a TAJ-kártyán kívül elő kell kaparnunk a szekrény aljáról a korábbi szemészeti leleteket és egyéb orvosi dokumentumainkat is, valamint – ha van – a jelenleg használt szemüveget, vagy kontaktlencsét is vinnünk kell a hozzá tartozó adatokkal együtt.

Fontos, hogy lehetőleg ne egyedül érkezzünk a vizsgálatra. Erre azért van szüksége, mert a pupillatágítás következtében a vizsgálatot követően átmenetileg homályosodhat a látás. Kényelmes ruhában és cipőben érdemes menni és a hölgyek számára kiemelten fontos, hogy tilos sminket, parfümöt, vagy bármely egyéb kozmetikumot használni a vizsgálat napján. Célszerű összegyűjteni a felmerülő kérdéseinket is, amiket a vizsgálattal, vagy a műtéttel kapcsolatban szeretnénk feltenni az orvosnak. Ügyeljünk rá, hogy az előre megbeszélt időpontra érkezzünk!

És a vizsgálat alatt?

A vizsgálat nagyjából 1-1,5 órát vesz igénybe. A fent felsorolt és összekészített dokumentumokat elveszik tőlünk és ezzel párhuzamosan a vizsgáló orvost tájékoztatnunk kell a meglévő betegségeinkről és a folyamatosan szedett gyógyszerekről.

A vizsgálat látásélesség vizsgálatból, szemnyomás mérésből, illetve a pupillatágítást követően szemfenék vizsgálatból áll. Ezt követően az orvos jó esetben javaslatot tesz a műtét elvégezhetőségéről, valamint annak várható eredményéről is. A vizsgálat egyik legfontosabb része az, amikor megtervezik a beültetendő műlencse egyénre szabott dioptria értékét. Ez egy speciális készülékkel történik.

A vizsgálat végeztével az orvos tájékoztat bennünket arról, hogy melyik műtéti eljárás alkalmazható, megtudjuk az ajánlott műlencse típusát és ekkor kerülhetünk képbe a műtéttel nyerhető előnyökről, illetve a lehetséges kockázatokról is.

Ezután már csak annyi van hátra, hogy kiválasszuk a műtét időpontját és készen is vagyunk. Ha egy mód van rá, a vizsgálat után hazafelé lehetőleg ne mi vezessünk, ugyanis a vizsgálatot követő 24 órában ez nem igazán javallott.

Eljött a műtét napja

A műtétre érkezvén is érvényesek a vizsgálattal kapcsolatos szabályok. Tehát a hölgyek ne sminkeljenek és egyéb kozmetikumokat se használjanak a beavatkozás napján, a korábbi sminket pedig alaposan távolítsák el. Kényelmes cipő és ruha ajánlott. Tilos az alkohol fogyasztása műtét előtt, amit tán mondani sem kell, de az esetleges félelem amúgy is indokolatlan, szükségtelen az alkoholos csillapítás.

Sokkal fontosabb, hogy csak kevés és könnyű reggelit fogyasszunk a nagy napon, és semmi esetre se szedjünk nyugtatókat, vagy bármilyen más, az idegrendszerre ható anyagot. A rendszeresen szedett gyógyszereket ugyanakkor vihetjük magunkkal, és a szokásos időben be is vehetjük azokat. A műtétre is kísérővel érkezzünk (ez még a vizsgálatnál is fontosabb!) és ne a beavatkozás után próbáljuk megdönteni egyéni sebességi rekordunkat a Budapest-Siófok szakaszon!

Készüljünk fel arra, hogy a műtét napján nagyjából 3-4 órát töltünk majd az intézményben. A műtét előtt következik még egy rövid orvosi vizsgálat, ahol általános orvosi és szemészeti állapotunkat nézik meg.

Ezután már tényleg következhet maga a műtét.

Ennek során először fertőtlenítik a szem körüli területet. A műtét előtt minden páciens pupillatágító cseppeket kap. Maga a beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik, ennek módját az orvos előzetesen megbeszéli a beteggel.

A beavatkozás általában 15-30 percig tart, egyes esetekben 45 perc is lehet a teljes hossz, ezalatt a betegnek háton, nyugodtan kell feküdnie. A műtét során az orvos egy kis nyíláson keresztül eltávolítja a lencsemagot és helyére beülteti az előzetesen kiválasztott műlencsét. A műtéti seb csak néhány milliméteres, általában önmagától záródik, varratra nem lesz szükség. A beavatkozás végeztével a szemgolyó védelme érdekében egy védőkötés kerül a műtött szemre.

És ezzel meg is volnánk. A műtét után egy órát egy csendes pihenőszobában tölt el a beteg, majd a hazabocsátás előtt még elvégeznek egy utolsó ellenőrző vizsgálatot. Ezután már csak annyi van hátra, hogy az orvosok tájékoztatást adnak a kezelés utáni teendőkről és a szükséges kontroll vizsgálatokról. A következő cikkben ezekről lesz szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr5914012898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.