Hogyan kezelhető a szürkehályog?

2018. május 24. - Optimuminfo

szemhejplasztika2.jpgAz előző blogbejegyzésben megnéztük, hogy mi is tulajdonképpen a szürkehályog, mik lehetnek a kialakulásának okai és milyen tünetek esetén gyanakodhatunk arra, hogy ezzel a betegséggel élünk. Most azt vizsgáljuk meg, hogy ha már bebizonyosodott a szürkehályog megléte, milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre a betegség gyógyításához.

Azt már tisztáztuk, hogy gyógyszeres kezelés nem lehetséges, jelenleg nincs olyan gyógyszer, amely megszünteti, vagy csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. Marad tehát a sebészeti beavatkozás, mint az egyetlen valódi megoldás.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én minden műtéttől, vagy akár kisebb orvosi beavatkozástól tartok.

Nehezen viselem az injekciókat, oltásokat, de még a fogorvoshoz készülvén is napokkal előtte már izgulok, izzad a tenyerem. Ebből már kitalálható, hogy nem bírom a fájdalmat, nincs mit szépíteni. Ezért különösen fontos és megnyugtató számomra, hogy az interneten mindenütt azt az általánosnak mondható információt találtam, hogy a lézeres szemműtétek – és köztük a most tárgyalt szürkehályog-műtétek is – fájdalommentesek.

A szürkehályogban szenvedő betegeknek attól sem kell tartaniuk, hogy betegségük és a gyógyításához szükséges beavatkozások esetleg túlságosan komplikált és ritka műtétnek számítanának. Ugyanis a szürkehályog-műtét a leggyakrabban végzett szemészeti kezelés. Találtam egy adatot, amely szerint évente nem kevesebb, mint 18 millió szürkehályog-műtétet hajtanak végre a világon, Magyarországon pedig egyedül 2012-ben több mint hetvenezer ilyen kezelést hajtottak végre. És azóta eltelt hat év. Aggódni tehát valószínűleg nem kell.

Mi történik a műtét során?

Az előző bejegyzésben röviden már említettem, de nem árt ismételni. A szürkehályog műtétek során tulajdonképpen az történik, hogy eltávolítják a szemlencse belső, elhomályosodott részét és az így megmaradó vékony lencsetokba egy mesterséges műlencsét helyeznek, ami helyreállítja a látás élességét és minőségét.

A műlencse beültetése úgynevezett cseppérzéstelenítésben történik, amikor a műtét helyét és annak környékét érzéstelenítik, ennél fogva a beavatkozás tökéletesen fájdalommentes és biztonságos is. A műtét nem hosszú, mindössze 15-20 percig tart, és külön jó hír, hogy a kezelést követően nem szükséges befeküdni a kórházba. Az egész egy egynapos sebészeti ellátás keretében elvégezhető.

Természetesen a beteg pillanatnyi állapota megkövetelheti, hogy adott esetben 1-2 napot a kórházban kell lábadoznia, de a nagy átlag nem ez. A műtét után többnyire néhány órás pihenés szükséges csupán, és a beteg a nap végén már haza is mehet. A beültetett műlencse segítségével a látásminőség gyorsan javul, és akár az is előfordulhat, hogy már a műtét másnapján is tökéletes a látás az operált szemmel.

Nézzük, milyen beavatkozások léteznek

A szürkehályog betegség gyógyítására két alapvető kezelési típus áll a páciensek rendelkezésére. Az egyik az ultrahangos, a másik a lézeres.

  1.   Ultrahang

Az ultrahangos mikrosebészeti módszer az egyik legfejlettebb műszaki és technikai megoldás, ami lehetővé teszi, hogy a műtét során kis ultrahang energiával egy nagyon apró, mintegy 1,4 milliméteres nyíláson keresztül távolítsák el az elszürkült lencse anyagát és ugyanezen a nyíláson keresztül helyezzék be a műlencsét. A beavatkozás során keletkező parányi méretű seb és a minimális ultrahang energia azt eredményezi, hogy csökken a műtét utáni fertőzés kockázata, a látásjavulás pedig gyors. A kis nyíláson behelyezett speciális műlencsével jelentősen jobb látásminőséget lehet elérni.

  1.   Lézer

A lézeres módszer forradalmian újnak számít a szürkehályog betegség kezelésében. Az eljárás nagyobb pontosságot, ennél fogva kisebb kockázatot és biztonságosabb műtétet jelent és az sem mellékes, hogy ennek során kisebb terhelés éri a szemet, azaz gyorsabban helyreáll a látásélesség.

Fontos tudni, hogy ennél a beavatkozásnál is használnak ultrahangot, de jóval kisebb mennyiségben, ezáltal csökken a szem finom szöveteit érő trauma. A lézerkészülék egyébként a műtét több lépését is az egyénileg beállított paraméterek alapján teljesen automatikusan végzi, ráadásul a kezelés közben az orvos minden lépést pontosan követ egy monitoron keresztül, így folyamatos kontroll alatt tartja a beavatkozást. Magát a lencse beültetését természetesen nem a gép, hanem a szemsebész végzi el. A beavatkozás alatt arra is van lehetőség, hogy a lézerrel korrigálják az esetleges belső szemtengelyferdülést is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr7313929978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.