A szürkehályog kialakulása és tünetei

2018. május 21. - Optimuminfo

szemhejplasztika3.jpgA szembetegségek felsorolásakor sajnos nem lehet kihagyni a szürkehályogot sem, ami a leggyakoribb szembetegségnek számít. Jelen posztban nagy vonalakban igyekszem bemutatni magát a betegséget és azt, hogy milyen okok játszhatnak közre a kialakulásában. Néhány tünetet is felsorolnék, ami talán ahhoz segít, hogy ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, könnyebben felismerjük a betegséget.

Fontos tudni, hogy a szürkehályog elsősorban az időskorúakat érintő betegség, a statisztikák szerint a 65 és 75 év közötti korosztályból minden ötödik, a 75 év felettiek közül pedig minden második embert érint. Ebből is következik, hogy a betegség nem valami speciális szemprobléma miatt alakul ki, hanem ez az öregedési folyamat velejárója.

A betegség kialakulásának pontos okát egyelőre még nem ismeri a tudomány, de annyi bizonyos, hogy az életkor előrehaladtával különféle kémiai változások mennek végbe a szemben, amelyek csökkenthetik és homályosíthatják a szemlencse fényáteresztő képességét.

A szürkehályog kialakulásának kockázatát az életkor mellett több más tényező is növelheti. Ilyen például a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a különféle hormonális változások, de akkor is nő a betegség kialakulásának veszélye, ha valaki tartósan melegebb éghajlaton tartózkodik és szemét erősebb és nagyobb adagú napsugárzás éri.

Nem hiszem, hogy váratlant mondanék, de a kutatók azt is kiderítették, hogy összefüggés van a szürkehályog kialakulása és a cukorbetegség, valamint egyes gyógyszerfélék, főként a szteroidok szedése között. Előfordulhat, hogy ha valamilyen baleset következtében sérül a szem, ez a sérülés is elősegíti a betegség kialakulását. Arra nézve is folynak kutatások, hogy a betegségnek van-e genetikai eredete.

Nincs rá gyógyszer

Gyakori az a tévhit, hogy a szürkehályog valamiféle filmréteg, vagy egy hártya a szemlencse felületén, de ez távolról sem igaz. Ez a betegség tulajdonképpen a szemlencse belső szerkezetének módosulása, ami azt okozza, hogy a fény nehezebben jut be a szem belsejébe, a fény szóródik és ez végső soron a látás gyengülését, illetve az érzékelt színek intenzitásának csökkenését eredményezi. Magyarul máshogyan érzékeljük a színeket, az eredetinél tompábban, kevésbé élesen. Ezek a tünetek természetesen nem egyik napról a másikra alakulnak ki, hanem fokozatosan, hónapok, akár évek alatt fejlődnek ki.

A legnagyobb probléma a szürkehályog betegséggel az, hogy a tudomány mai állása szerint nem létezik olyan gyógyszeres kezelés, vagy akár diéta, amely lassítaná a kifejlődését. A folyamat visszafordításáról már nem is beszélve.

Azért nincs veszve minden, mert műtéti beavatkozással gyógyítható a betegség, de kizárólag így. Ha tehát valakinél kiderül a betegség megléte, akkor csak ez a megoldás létezik a probléma orvoslására. Erre néhány évvel, évtizeddel ezelőtt még egyáltalán nem nyílt lehetőség, de a mai modern módszerekkel már a beavatkozás nemcsak biztonságos, de hatékony is, jó eséllyel teljesen megszüntethető a probléma.

A műtéti eljárás lényege, hogy a beavatkozás során eltávolítják az elszürkült szemlencsét és helyére egy mesterséges, úgynevezett beültethető műlencsét helyeznek. Egy későbbi posztban majd azt is részletezem, hogy milyen műlencsék közül lehet válogatni. A műlencse beültetése azt eredményezi, hogy helyreáll a beteg szükséges látásélessége, ami jelentősen javítja a látás minőségét és ezáltal az életminőséget is egyben.

Mikor kell gyanakodnunk szürkehályogra?

Végezetül érdemes végigvenni azt is, hogy milyen jelei lehetnek a szürkehályognak, és milyen tünetek megléte esetén érdemes orvoshoz fordulni a szemünkkel.

A leginkább szembetűnő tünet az lehet, amikor a látás homályos, elmosódott, vagy ködös. Leginkább olyan érzés, mintha egy fátyolon keresztül néznénk a körülöttünk lévő világot.

Abban az esetben is valószínű a szürkehályog megléte, ha fényes felületre, vagy fényes háttérre nézünk, és azt tapasztaljuk, hogy eközben súlyosan csökken a látásunk.

Szintén árulkodó jele lehet a betegségnek, ha például éjszakai vezetés közben nagyon vakítja a szemet a fény, vagy a fényszóró körül fényudvar jelenik meg.

Az árnyalatok megváltozása, vagy a színek tompulása is a szürkehályog jele lehet, csakúgy mint az, ha egyre sűrűbben kell szemüveget cserélni, ráadásul változó dioptria értékekkel.

Mindegyik esetben érdemes minél hamarabb megvizsgáltatni a szemet, annak érdekében, hogy az orvos eldöntse, milyen beavatkozásra lehet szükség. A szürkehályog kezelési lehetőségeiről lesz szó a következő posztban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr7113929966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.