Mi is ez az öregszeműség?

2018. május 14. - Optimuminfo

web_abpx3517-edit.jpgAz előző posztban megnéztem, melyek a leggyakoribb fénytörési problémák, mik ezek tünetei és okai. A saját tüneteim és a látásproblémáim körülhatárolása után végül arra a nem túl vidám végkövetkeztetésre jutottam, hogy minden jel szerint a 40 év felettiek szinte általános rendellenességével, az öregszeműséggel rendelkezem.

A problémával nem vagyok egyedül, ugyanis a világon mintegy 1,5 milliárd embert, egyedül Magyarországon pedig nem kevesebb, mint 4,5 millió embert érint a dolog. Ez a fénytörési hiba az oka annak, hogy 45-50 éves korban már egyre homályosabban látjuk a közeli tárgyakat és emiatt okoz egyre nagyobb nehézséget az újságolvasás, a mobiltelefon, vagy a számítógép-használat.

Korábban a kézenfekvő megoldásnak az olvasószemüveg tűnt, de a már tárgyalt hiúsági és egyéb problémák, például a mindennapi életben, vagy a sportolásban jelentkező akadályoztatás miatt ezt a lehetőséget kategorikusan elvetettem.

Miért jut el az ember szeme eddig az állapotig? A szemünk, testünk bármely más részéhez hasonlóan az évek során folyamatosan változik. A látás élessége a születés után 5 éves korra éri el a maximumát, a szem átmérője pedig a felnőtt korig mintegy 25 százalékkal megnő.

A szemátmérő változása mellett változik a szem alkalmazkodóképessége, az úgynevezett akkomodáció is, azaz a szem dioptriaértékének változása. Az akkomodációt a szem sugárizmának összehúzódása és elernyedése biztosítja, és ez teszi lehetővé, hogy közeli és távoli tárgyakat is élesen lássunk.

A szem alkalmazkodóképessége a szakirodalom szerint „csúcsidőszakban” 12-16 dioptria, de ez a képesség az évek előrehaladtával és az életkor növekedésével folyamatosan csökken. Ez a csökkenés azt jelenti, hogy nagyjából tíz évenként 2,5 dioptriával csökken az akkomodáció. Az ember 55 éves korára ez teljesen megszűnik, tehát célszerű eddig a korig kezdeni valamit a problémával.

Maga a szem alkalmazkodó képességének csökkenése igazából fel sem tűnik a mindennapi életben az ember 20-as, vagy 30-as éveiben, pedig bizony ebben a korban is romlik már a látás. A változás 40 és 45 éves kor között kezd egyre inkább érezhetővé és zavaróvá válni. Eddig az időszakig a szemünk alkalmazkodóképessége mindössze 3 dioptria körülire csökken. Ezt leginkább akkor tapasztalhatjuk, amikor megpróbálunk egy nem túl nagybetűs szöveget elolvasni, de keresni kell a megfelelő élességet adó olvasási távolságot.

Saját magamon is észrevettem, hogy – főként egy fárasztó nap után este – egyre távolabb kell tolnom a szememtől a mobilomat, ha el akarom olvasni a beérkezett üzenetet, vagy e-mailt. A változás ráadásul elég gyors. Pár hónappal ezelőtt észleltem, hogy akkor még csak 15-20 centiméterre kellett tartanom magamtól az elolvasni kívánt szöveget, mára ez a távolság érezhetően nőtt. Ugye ismerős?

És ezzel még nem áll meg a dolog, mert a 45 éves kort követő tíz éven belül a szem gyakorlatilag teljesen elveszíti a 1,5-2 méteres távolságon belüli tárgyak éles látását. Márpedig ez azért hatalmas probléma, mert az életünk, szokásos tevékenységeink, munkavégzésünk nagy része ebben a nem túl nagy térben zajlik.

Az már korábban kiderült, hogy az öregszeműséget teljesen nem lehet megszüntetni, ugyanakkor létezik olyan kezelés, amely lehetővé teszi, hogy olvasószemüveg használata nélkül is élesen lásson az ember 50 éves kor felett is, ez pedig jelentősen befolyásolja az életminőséget.

Az úgynevezett Supracor lézeres látásjavító kezelés lehet az én megmentőm. Állítólag ennek hatására a közeli, a távoli, sőt a köztes távolságra lévő tárgyak is élesen láthatók, és ami egyáltalán nem mellékes, a kezelésről azt írják, hogy gyors, biztonságos és egyáltalán nem fáj. Ez utóbbi fontos számomra, mert legendásan rosszul tűröm a fájdalmat és bizony találkoztam már olyan kollégával, aki átesett egy szemkezelésen és után hetekig tartó szörnyű fájdalomra panaszkodott. Ha egy mód van rá, én ezt elkerülném.

Na de, hogy ne csak mindig az önös érdekeimről legyen szó, jó hír kedves érintett olvasóim számára, hogy ez a kezelés azoknak is megoldást kínál, akik korábban már átestek valamilyen lézeres dioptriakorrekciós beavatkozáson. Van tehát remény.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8013928154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.