Milyen szembetegségekre nyújthat megoldást a lézeres kezelés?

2018. május 11. - Optimuminfo

web_abpx4342-edit.jpgElőször is tehát azt lenne célszerű eldöntenem, hogy pontosan milyen betegségben is szenved a szemem. Már a kutakodás első pillanataiban helyesbítenem is kell magam, ugyanis ezek valójában nem is betegségek, ehelyett a pontos megnevezés, a fénytörési hiba. Szóval akkor, milyen fénytörési hibája is van pontosan a szememnek?

Ennek megállapítására először azt kellene tisztáznom, hogy milyen tünetekkel rendelkezem. Tehát. Közelre, 10-20 centiméteres távolságra úgy gondolom, jól és élesen látok. El tudom olvasni a monitoron megjelenő szöveget, a telefonomra érkezett üzeneteket, még a szerződések apró betűs pontjait is.

Igaz, ez leginkább a napközbeni időszakokra igaz, estefelé, alkonyatban, szürkületben már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy kicsit távolabbra kell tartanom például a telefonomat, hogy jól lássam a szöveget. Gondolom, ebben azért közrejátszik az is, hogy a nap végére egyszerűen elfárad a szem.

A távollátásommal kapcsolatban azt vettem észre, hogy egy bizonyos távolságig minden oké, de nagyjából 50 méternél nagyobb távolságoknál már bajban vagyok, hunyorognom kell.

Leginkább akkor vehető észre, hogy valami nincs rendben a látásommal, ha gyorsan fókuszálok egy közeli tárgyról egy távolabbira. Ilyenkor hosszabb ideig tart, mire „visszaélesedik” a látás és sokszor erősen kell hunyorognom is. Szintén probléma, hogy nem szimmetrikusan romlik a látásom, a bal szememmel ugyanis élesebben, a jobbal homályosabban látok. Nagyjából ezek alapján kell meghatároznom, hogy milyen fénytörési hibával rendelkezem.

Mind kiderült, a fénytörési problémákat négy nagy csoportba lehet osztani: rövidlátás, távollátás, belső szemtengelyferdülés és az úgynevezett öregszeműség.

Rövidlátás

 

Az interneten talált információk alapján megtudtam, hogy ez egy meglehetősen gyakori fénytörési rendellenesség, ami ráadásul még öröklődhet is. A mindennapi életben ez úgy jelentkezik, hogy a rövidlátók a közeli tárgyakat élesen, a távoliakat viszont elmosódottan látják.

Könnyen el lehet képzelni, hogy ez mit jelenthet például autóvezetés közben, vagy elég csak olyan átlagos, mindennapi időtöltésekre gondolni, mint egy színházi előadás, vagy focimeccs. Ezekből a rövidlátók szemüveg nélkül aligha élvezhetnének bármit is, mert csak elmosódott foltokat látnak.

Kicsit szakszerűbben, a rövidlátásnak két oka lehet: ha túl nagy a szaruhártya görbülete, azaz túlságosan domború, vagy ha túlságosan hosszú a szemgolyó tengelye. Mindezek azt eredményezik, hogy a szem fókuszpontja a retina elé kerül és magára a retinára már egy elmosódott kép vetül.

Távollátás

 

Ez már egy ritkábban előforduló fénytörési hiba. A távollátás jellegzetessége, hogy az ebben szenvedők közelre és távolra is homályosan látnak. Számukra még nagyobb problémát jelent az autóvezetés, a számítógép, mobiltelefon használata, vagy a hosszabb ideig tartó olvasás. Ők ezért sokkal intenzívebb koncentrációra kényszerülnek, ami pedig sok esetben fejfájással járhat.

Ebben az esetben az előzőekkel pont ellentétesek az okok: a szaruhártya görbülete kicsi, a szemgolyó tengelye pedig rövid, ezért a fénysugarak fókuszpontja a retina síkja mögé kerül.

Belső szemtengelyferdülés

 

Ez a fénytörési hiba az előbbi kettő ötvözete, ha úgy tetszik. Nagyon gyakori rendellenesség. Itt egyáltalán nem keletkezik éles kép, aminek az az oka, hogy a szaruhártyának két fő, egy domború és egy laposabb görbülete van, akár egy rögbilabdának. Ilyenkor a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a retinára.

Öregszeműség

 

40 év feletti korban kifejezetten gyakori fénytörési probléma. Ekkor a szem alkalmazkodóképessége jelentősen csökken. A jelenség oka, hogy a szemlencse elveszíti rugalmasságát és a közeli ás távoli tárgyak nézésekor képtelen megváltoztatni az alakját.

Nehéz elfogadni, de mindezek alapján az a gyanúm, hogy én ez utóbbi tüneteket produkálom, ezért mielőtt szakemberhez fordulnék, részletesebben is utánanézek ennek a fénytörési hibának. Jó hír, hogy az átnyálazott szakcikkek azt mondják: bár teljesen megszüntetni nem lehet ezt a rendellenességet, léteznek olyan kezelések, amelyek jelentősen javíthatják a látásélményt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr1413897606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.