Pro- és kontra: gyakorlati érvek mentén a szemem egészségéről

2018. május 07. - Optimuminfo

szemhejplasztika1.jpgMielőtt nagy lendülettel belevágnék a megfelelő szemklinika fellelésébe és az egyéb, a műtét előtti időszakra vonatkozó információk begyűjtésébe, azért nem árt végiggondolni azt sem, hogy milyen gyakorlati előnyei és hátrányai vannak egy ilyen beavatkozásnak? S, ha már itt tartunk, kíváncsi lennék mi a helyzet a szemüveggel és a kontaktlencsével is ugyanilyen vonatkozásban.

Szemüveg

Szerintem a szemüveg legfőbb pozitív hozadéka, hogy lehet szép, ízléses, sőt szexi is. Millióféle színben, formában lehet választani, kinek-kinek ízlése és stílusa szerint. Egy szép szemüveg mindig hozzáad valamit viselője megjelenéséhez, kiemeli az arc szépségét, karakterét, stílusossá teszi az embert, ha ügyesen választ. Ezzel ki is merülnek a mellette szóló érvek.

Mik szólnak ellene? Mindig vigyázni kell rá, nehogy megkarcolódjon. Ráülhet az ember, eltörik, máris lehet menni megjavíttatni. Kollégáim rendszeres problémája, hogy egyszerűen nem találják, hova tették, sokszor még akkor is keresik, amikor a szemükön van. Egy jó szemüveg drága, de ez önmagában még nem lenne baj, viszont borítékolható, hogy a szem romlásával és az idő múlásával egyre gyakrabban kell lecserélni, ez tehát újabb költség. Arról már nem is beszélve, hogy általában nem is elég egyetlen szemüveg, kell egy az olvasáshoz, egy meg csak úgy, hogy lásson az ember. Azt sem tudom, hogy a munkámhoz milyen szemüveg lenne az ideális, olvasó, közelre látó, vagy milyen?

Nálam a sportolás is fontos szempont. Úszni, futni nem az igazi szemüvegben és nekem arra is kell gondolnom, hogy a siklóernyőzéshez mennyire használható, vagy sem. Leginkább nem. Szóval tényleg úgy tűnik, hogy ezt kilőhetem.

Kontaktlencse

Talán egy fokkal kényelmesebb megoldás, már az előző posztban leírt hátrányoktól eltekintve, azaz, hogy mindig pontosan kell tisztítani, tárolni, nem szabad a szemben hagyni éjszakára, stb. Hátránya még, hogy a szemüvegnél jóval sűrűbben kell cserélni, és gyakran kell járni optikushoz is. Ez mind-mind pluszköltség.

A sportolást tekintve ugyanakkor előnyösebb a szemüvegnél. Ma már kaphatók olyan lencsék, amelyekkel bátran lehet menni Balatonba, tengerbe és a rendszeres úszások alkalmával sem kell feltétlenül kivenni, igaz, hogy egy rendes fejesnél akár a becsapódó víz is elmozdíthatja a lencsét. A siklóernyőzésben sem zavarna, gondolom, sőt, még napszemüveggel is lehet hordani.

Apró hátrány a sportolásnál, hogy akár el is mozdulhat mozgás közben, ami azért felettébb kényelmetlen és azt sem tudom, mennyire bírná az érzékeny szemem a lencse viselését.

Műtét

Ezt hagytam utoljára, mert ehhez szükséges a legnagyobb körültekintés és rákészülés. Teljesen egyértelműnek tűnik, hogy egy jól megválasztott és természetesen tökéletesen végrehajtott kezelés hosszú távra, akár egy teljes életre is megoldhatja a látásproblémát. A munkavégzés szempontjából is előnyös lenne, ha nem kellene napjában többször is a szemüveggel, vagy a lencsével bíbelődni, folyadékot, lencsetartó tokot magamnál tartani, ezeket keresgélni stb.

A mérleg másik oldalán első helyen a műtét esetleges kockázatai, illetve magától a műtéttől való félelem áll. A különböző internetes oldalakon fellelt információk ugyanakkor azt mutatják, hogy egy ilyen műtét ma már nem jár nagyobb kockázattal, mint mondjuk egy komolyabb szemölcs eltávolítása. A fájdalomtól sem kell tartani, mert az elérhető kezelések döntő többsége egyáltalán nem, vagy csekély fájdalommal jár.

A második és távolról sem mellékes hátráltató tényező a műtétekkel kapcsolatban a költség. Néhány éve még valóban szinte megfizethetetlennek tűnő összegeket kértek el egy-egy lézeres szemműtétért, de ma már messze nem ez a helyzet.

Természetesen a kezeléstől függően akár már 200-300 ezer forintért is elvégezhető egy beavatkozás. Ez persze egy összegben még mindig sok pénz, de ha figyelembe vesszük a hosszú távú megtérülést, és az egyes klinikákon elérhető részletfizetési lehetőséget, máris nem annyira riasztó.

Pláne, ha összevetjük az egységnyi idő alatt szemüvegvásárlásra, cserére, javításra, vagy a kontaktlencsék pótlására, folyadékvásárlásra és tartalék szemüveg megvételére fordított összegekkel, még ennél is kedvezőbbnek tűnik a kép.

Szemüveg, vagy kontaktlencse használatakor is előfordulhat, hogy néhány év alatt több százezer forintot kell kifizetnünk, közben a látásunk pedig egyáltalán nem javul. Ha ezeket a szempontokat mind mérlegre tesszük, könnyen kiszámolható, hogy a műtét lehet a leggazdaságosabb megoldás. A különböző kezelések díjairól egy későbbi posztban részletesen is beszámolok majd, de addig is a következő feladat, hogy kiderítsem: alkalmas vagyok-e egyáltalán a műtétre. Erről fog szólni a következő poszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr6213897474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.