Felkészülés: alkalmas vagyok a szemműtétre?

2018. május 04. - Optimuminfo

web_abpx4175-edit.jpgAz előző posztokban leírtam az alapproblémát: romlik a látásom. Ezután megnéztem, hogy milyen gyakorlati pontok szólnak a műtét mellett és mik ellene. Végül ezek alapján eldöntöttem, valószínűleg megműttetem a szemem. A műtét és az előzetes vizsgálatok előtt azért szeretnék többet is tudni a témáról.

Ez nélkülözhetetlen, nemcsak a megfelelő klinika kiválasztásához, hanem azért is, mert ténylegesen tudni szeretném, hogy a beavatkozás előtt, közben és után mi történik majd velem, mi történik a szememmel.

Az első fontos kérdés, hogy az egészségi állapotom, az alkatom, a testsúlyom, vagy esetleg az életvitelem jelenthet-e bármilyen akadályt, illetve van-e olyan egyéb szempont, ami alapján valószínűsíthető, hogy az orvosok nem javasolják majd a beavatkozást?

Az interneten temérdek információ áll mindenki rendelkezésére ennek eldöntésére és az a tény, hogy világszerte évente több millióan választják valamely lézeres szemkezelést, némileg bizakodásra ad okot. Fontos, hogy nem mindenki alkalmas ezekre a műtétekre, igaz jól és pontosan behatárolható azoknak a köre, akiknek a hagyományosabb módszerekre kell szorítkozniuk. Mindenesetre a lézeres beavatkozások az elmúlt években olyan fejlődésen mentek keresztül, hogy egyre szélesebb körben alkalmazhatók.

Kiknek ajánlott a lézeres kezelés?

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az ilyen szemműtétekre nem csak azok vállalkozhatnak, akik érzékelik, hogy valamilyen formában romlik a látásuk, hanem olyanok is, akik már viselnek szemüveget, vagy kontaktlencsét, de ezek használata kényelmetlenséget okoz számukra, vagy akadályt jelent a mindennapi életük során, munkájuk, vagy sportolás közben zavarja őket.

Azok a szemüvegesek is vállalkozhatnak lézeres szemműtétre, akik úgy érzik, hogy látáskorrekcióra van szükségük és szemüvegük a +6,0 és a -12,0 dioptriás tartományba esik. Mivel én nem tartozom közéjük, nálam más korlátozó szempontokat kell figyelembe venni.

Ilyen például a látásélesség változásának kérdése. Alkalmas lehet a műtétre az, akinek a beavatkozást megelőző egy évben nem változott a látásélessége, nincs bármilyen, a látást rontó egyéb szembetegsége és betöltötte a 18. életévét.

Kik azok, akiknek nem feltétlenül javasolják a beavatkozást?

Ugyan nem jelent végleges tiltást, mindenesetre várnia kell a kezelés elvégzésével az állapotos hölgyeknek és azoknak is, akik még a szoptatási időszakban vannak. Egy esetben ugyanakkor mindenképpen eltanácsolják az embert a lézeres beavatkozástól, mégpedig akkor, ha szívritmus-szabályozóval él.

Szintén más helyzetben vannak azok, akik nagy dioptriaértékű szemüveget hordanak. Az ő esetükben minden szemklinikán egyedileg bírálják el azt, hogy javasolt-e a lézeres beavatkozás, vagy esetleg más megoldás szükséges.

Számukra alternatív megoldást jelenthet az úgynevezett látásjavító lencseműtét, vagy más néven tiszta lencse csere. Ennél a beavatkozásnál eltávolítják a szem saját lencséjét és egy műlencsét ültetnek a szembe, hasonlatosan a szürkehályog-műtéthez. Ez utóbbit egy későbbi posztban részletesebben is bemutatom. Az új műlencsét teljesen az egyén szemének állapotához igazítják és segítségével is biztosítható a jó távoli látásélesség. Ma már egyébként léteznek úgynevezett többfókuszú, vagy alkalmazkodó műlencsék is. Ezek két dologra is jók. Egyrészt segítségükkel távoli tárgyakat is élesen látunk, másrészt ezzel párhuzamosan a könyvek, újságok olvasásához, vagy a számítógép használatához sem kell szemüveget használni.

Léteznek olyan egyéb betegségek is, amelyek valamilyen formában akadályozzák azt, hogy lézeres szemműtétet hajtsanak végre rajtunk, a legtöbb klinikán ilyen esetekben is tudnak alternatív megoldást javasolni.

A fellelt információk alapján tehát úgy tűnik, alkalmas vagyok a műtétre, ez a része letudva. Most azt kellene kideríteni, hogy pontosan milyen látászavarban szenvedek. Azt kell megtudnom, hogy melyek azok a szembetegségek, amelyek teljesen meggyógyíthatók, vagy legalább érdemben javíthatók a különböző lézeres szemműtétekkel, hogy a tüneteket azonosítva pontosabban tudjak tájékozódni, hogy melyik beavatkozásra lesz szükségem. Erre teszek kísérletet a következőkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemedvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr2413889368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.